В съвремието, когато и най-малките деца с лекота боравят с компютъра и мишката, четенето на книги не отстъпва по значение на новите технологии. Това каза за БТА разградският поет, майстор на късия разказ и детски приказки, краевед, общественик и директор на Регионалната библиотека „Проф. Боян Пенев“ Димитър Петров по повод утрешния Международен ден на детската книга – 2 април. По думите му на съвременните деца са им нужни днес повече от всякога библиотеки, въпреки разнообразието от информация, прииждаща отвсякъде. „Защото докосването до книгата, разлистването на нейните страници е нещо незаменимо, което носи наслада и ползи за четящия. То провокира малките любознайковци да развиват творческите си способности и интересите си, въображението и новаторското мислене“, посочи Петров.
Той обясни, че се отчита трайна тенденция на увеличение на интереса на децата в Разград към книгата. По думите му библиотеката се стреми да поддържа във фонда си книги, които отговарят на читателското търсене на подрастващите - както  детският отдел, така и отделът за книгозаемане за възрастни разполага с най-интересните и търсени заглавия от младите хора. „Най-малките ни читатели харесват поредиците „Барбароните” на Анет Тизон и „Агата” на българската авторка Александра Георгиева. Интерес сред по-големите ученици будят книгите на Слави Панайотов „Топ мистериите на България”, „Топ мистериите на Вселената”, „Топ мистериите на света”, „50 невероятни загадки”. Често заемани са също петте романа „Пърси Джаксън и боговете на Олимп” - „Похитителят на мълнии”, „Морето на чудовищата”, „Проклятието на титана”, „Битката за Лабиринта”, „Последният олимпиец", каза Петров. По думите му „Дневникът на един Дръндьо“ на Джеф Кини, „Принцът и просякът“ на Марк Твен са също сред най-четените от учениците книги.
„Децата проявяват интерес и към богатото разнообразие от енциклопедии, с които разполага библиотечният фонд на детския отдел, свързани с всички отрасли на знанието. Наред с това се търсят много книги от задължителната учебна литература“, отбеляза директорът на разградската библиотека. Той добави, че библиотеките са единственото място, където опитът и знанието на поколенията са съхранени. „Децата четат и стават все повече. Нека бъдат подпомагани и приучавани от родители, роднини, учители, библиотекари и общественици“, допълни Димитър Петров.