Служебният министър на енергетиката Владимир Малинов заминава на работно посещение в Съединените американски щати през следващата седмица. В рамките на визитата акцент ще бъде поставен върху надграждането на сътрудничеството между двете страни с цел гарантиране на енергийната сигурност. Това съобщиха от пресцентъра на министерството. 
Във Вашингтон ще се проведе първото заседание на Управляващия комитет по Междуправителственото споразумение между двете страни за сътрудничество по проекта за изграждане на ядрена мощност на площадката на АЕЦ "Козлодуй" и ядрената програма за граждански цели на България. По време на визитата Малинов ще се срещне с помощник държавния секретар по въпросите на енергийните ресурси на САЩ Джефри Паят. Планирана е среща и с помощник секретаря по международните въпроси в Департамента по енергетика на САЩ Андрю Лайт. 
Енергийният министър Владимир Малинов ще разговаря с представители на финансиращи институции като Американската корпорация за международно развитие (U.S. DFC), както и с федералната агенция за експортно кредитиране на САЩ "Ексим банк" (EXIM Bank), за да обсъди възможностите за участие в реализацията на проекти в българския енергиен сектор. 
Благодарение на отличното сътрудничество между България и САЩ са предприети необратими действия за гарантиране на енергийната сигурност в региона. Около това се обединиха на среща на 23 април министърът на енергетиката Владимир Малинов и Н. Пр. Кенет Мертен, посланик на САЩ у нас. 
Тогава бе обсъден и напредъкът в реализацията на ключовия проект за изграждане на 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“. Предложено бе първото заседание на Управляващия комитет по Междуправителственото споразумение между двете страни за сътрудничество по проекта за изграждане на ядрена мощност на площадката на АЕЦ „Козлодуй“ и ядрената програма за граждански цели на България да се проведе във Вашингтон, САЩ през следващите месеци.