Посланик Ирене Планк потвърди последователната подкрепа на Германия за присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство на среща със служебния министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, съобщи на сайта си МВР. 
На срещата, състояла се днес в Министерството на вътрешните работи, бяха обсъдени приоритетите и възможностите за задълбочаване на сътрудничеството в областта на вътрешните работи, присъединяването на България към Шенген, актуалната миграционна обстановка и други въпроси от взаимен интерес.
Министър Демерджиев запозна посланик Планк с напредъка на България по линия на защитата на европейските граници, както и с актуални инициативи от българска страна, които ще допринесат за регионалната и европейска сигурност.
Бяха обсъдени мерките за сигурност и безпрепятственото протичане на предстоящите в неделя избори.
Двете страни дадоха висока оценка на отличното ниво на двустранното сътрудничество и подчертаха готовността си да провеждат редовни срещи за обсъждане на актуални въпроси.
На 25 януари тази година заместник-министърът на външните работи Велислава Петрова прие копията на акредитивните писма на новоназначения посланик на Германия у нас Ирене Планк.
В началото на месец март служебният премиер Гълъб Донев прие посланик Ирене Планк в Министерския съвет. В разговора премиерът Донев поздрави посланик Планк за назначението ѝ и изрази увереност, че ползотворното сътрудничество между България и Германия ще продължи да се развива.