Днес е специален ден за европейската литература, защото е първото издание на новата инициатива за Деня на европейските автори, която обявявам в София заедно с носителя на Европейската награда за литература за 2021 г. Георги Бърдаров. Това каза еврокомисарят по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж Мария Габриел, откривайки Първото издание на Деня на европейските автори.
Денят на европейските автори е нова инициатива на еврокомисаря Мария Габриел, която цели да насърчи четенето сред младото поколение, разкривайки пред учениците богатството на европейската литература.
Официалното начало на литературния празник беше обявено от еврокомисаря Мария Габриел на конференция, в която участва и българският писател Георги Бърдаров, носител на Европейската награда за литература за 2021 г.  
На днешния ден в 1100 училища в цяла Европа писатели и ученици ще четат откъси от любими европейски книги. Само в България участниците са 246 и аз искам да ги поздравя и да им благодаря, каза еврокомисарят. 
Мария Габриел благодари за приноса на книжния и на издателския сектор, на библиотеките и читалищата, на преподавателите и учителите, на представителите на образованието, защото се включват в това литературно приключение. Силата на писателите е да изграждат мостове между различни култури, да откриват нови хоризонти и светове, да развиват въображението и да ни учат да следваме мечтите си.
Мария Габриел подчерта в словото си, че Георги Бърдаров, освен като носител на Европейската награда за литература за 2021 г., като професор и писател показва с творбите си на читателите какво е човешка ценност, какво е да споделяме истории, мисли и чувства. 
Искам да благодаря и на Европейския съвет на писателите за организирането на посещения на над 100 автори в училища в Европа, включително и на впечатляващия брой от 57 лауреати на Европейската награда за литература. Еврокомисарят благодари на учителите и на учениците, като отбеляза, че младите хора са в центъра на тази инициатива.
Денят на европейските автори е послание за надежда, за знание, за вдъхновение, убедена съм, че тази инициатива има силата да помогне в пътя за едно по-амбициозно бъдеще на образованието, културата и книгоиздаването, подчерта Мария Габриел. 
Тя каза, че с Деня на европейските автори иска да се покаже, че четенето е начин за развиване на умения, за формиране на нови знания, за опознаване на света и на нашето уникално европейско културно многообразие.
Книгите са ключ към познанието и към себепознаването, а четенето е ценност, важна за цял живот. Грамотността и многоезичието са две от ключовите компетентности. Европейската комисия вярва в ползата от четенето във всички държави членки и това се изразява чрез подкрепата на програмата "Творческа Европа", която поставя силен акцент върху книгите, каза еврокомисарят.
Мария Габриел акцентира и върху приноса на програмата "Еразъм+" и отбеляза, че в нея много проекти са свързани с четенето, но трябва да им се даде по-голяма видимост.
Всяка година с Европейската награда за литература подчертаваме богатството на съвременната европейска литература, а носителят на наградата показва чрез своето творчество културното многообразие и езиковото наследство на нашия континент. В програмата "Хоризонт Европа" за първи път има клъстър "Култура и творчество", съобщи Мария Габриел. 
Тя подчерта, че Европа е дом на някои от най-големите литературни творци. Мария Габриел завърши словото си с думите: "Ние сме това, което сме чели, четем и ще четем. И нека всички заедно превърнем Деня на европейските автори в традиция, с поглед към бъдещето и към ново поколение четящи млади хора".  
Инициативата Ден на европейските автори цели да популяризира четенето и да помогне на младите хора да открият богатството на европейската литература. През този ден автори и ученици в цяла Европа ще четат откъси от любими европейски книги. Денят на европейските автори ще бъде ежегодно събитие, което ще се провежда във всички държави членки, събирайки представители на книжния сектор и на образованието за популяризиране на европейската литература в средните училища, съобщиха от Представителството на ЕК.
Стотици средни училища в ЕС и в България се очаква да се включат в специални сесии за четене на глас с европейски автори чрез общността eTwinning. Комисар Мария Габриел ще посети една от тези сесии в столичното в 32-ро СУ "Св. Климент Охридски" заедно с писателя Георги Бърдаров.