Разговор със Захари Карабашлиев ще даде начало на пролетното издание на тазгодишната поредица „Литературни срещи“. Събитието ще е на 30 март в „Гьоте институт“, съобщават организаторите от фондация „Прочети София“. 
Водещ на разговора ще е Тони Николов, а в рамките на дискусията Карабашлиев ще коментира своите творчески, лични и житейски избори, как решава дали една идея е подходяща за роман, разказ или драма, зад какви каузи застава и кое е наклонило везните, за да се върне от Америка в България.
Части от романа на Жюстин Томс „Clair de Lune“ ще бъдат представени като експериментална театрализирана интерпретация заедно с актьора Ей Бо. Радослав Бимбалов ще представи разкази от сборника „Млък“ и откъси от предстоящия роман „Екстазис“ и ще говори за това как човекът се превръща в машина.
Йордан Славейков, заедно с Августина-Калина Петкова, ще представи театрализирана версия на разказите „Обяд“ и „Ти спиш“ от книгата „Празнично семейство“, а хореографката Галина Борисова ще презентира физическа интерактивна структурна импровизация. Събитието в първия ден от „Литературни срещи“ ще завърши с изпълнение на българо-английската група „Каке?“, чиито членове са Андрю Андерсон, Мартин Пенев и Мартиан Табаков. 
Презентация и практическо обучение на офис „Култура“ в бюро „Творческа Европа“ – България ще се състои на 31 март в библиотеката на „Гьоте институт“. Събитието е свързано с програмата „Culture Moves Europe“. Денят ще продължи с осем представяния. Началото ѝ ще постави срещата с Алек Попов и неговият разказ „Пътят на охлюва“, написан по действителен случай. Той ще бъде част от предстоящия му сборник с разкази. Еми Барух ще говори за мисията на фотографите, за фотокнигите като различен вид книга и за изборитена екипа на „ФотоФабрика“. 
Ще бъдат прочетени стихотворения за миналото на космонавтиката и за бъдещето на животните, като същевременно ще се представи поетичната трилогия за времето на ВБВ започнала с „Е:то.“, продължила с „Ще:“ и завършила с наскоро излязлата стихосбирка „:беше…“.  
През откъси от последния си роман „Ще се върна за теб” писателката Кристин Димитрова ще говори за трудното намиране на смисъла в един бързопроменящ се свят, който не се интересува от нищо и никого поотделно. Издателката и преводач Антоанета Колева ще разкаже защо е плодоносно да се избира етосът на непрекъснати провокации по границите между фундаментални отрези от интелектуалната и привидно недокосващи се професионални полета, свързани с книгите. Николай Терзийски ще представи откъси от романите си „Отлъчване“, „Хроники на неведомото“, „Звезди под клепачите“, а писателят и драматург Иван Димитров ще разкаже за бъдещия си сборник с кратки разкази „Как се сприятелих с един комар".
Дискусия „Отвън човешкото“ ще се състои в последния ден от пролетните „Литературни срещи“ – 1 април. Нейни модератори ще бъдат Александър Попов и Константин Георгиев, които изследват връзката между социалните науки, хуманитаристиката и научната фантастика. Част от акцентите в събитието ще бъдат текстове на писателите Ричард Пауърс и Тед Чанг, а в разговора ще бъде включено интервю с историчката на околната среда Батшиба Демут. 
Събитията от поредицата се осъществяват с финансовата подкрепа на национален фонд „Култура“, „Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации“, Столична община и Министерство на културата. Партньори са „Гьоте институт“, бюро „Творческа Европа“ и RATIO. / ГН