По нов социален проект започва работа община Цар Калоян. Той е в подкрепа реформирането на системата на социалните услуги, съобщиха от Областния информационен център в Разград. 
Проектът "Укрепване на общинския капацитет в община Цар Калоян" е финансиран от Програмата "Развитие на човешките ресурси" 2021-2027 г. Общата му стойност е в размер на 45 791 лева, които са изцяло безвъзмездна финансова помощ за бенефициента.
Основната цел е подкрепа за общинските служители, ангажирани с изпълнението на правомощията им по Закона за социалните услуги (ЗСУ), Закона за хората с увреждания (ЗХУ) и Закона за лична помощ (ЗЛП) за предоставяне на по-ефективни, ефикасни и качествени грижи на най-уязвимите групи от населението. Стремежът е да се гарантира равен достъп до социални услуги, съобразени с потребностите на нуждаещите се, както и правото на всеки гражданин на подкрепа за живот в домашна среда и в общността.
Бенефициентът е доставчик на социалните услуги "Лична помощ" и "Асистентска подкрепа" по ЗСУ и ЗЛП. Тъй като той не разполага с необходимия капацитет и не е възможно всички задължения и отговорности да бъдат осъществявани в пълнота, е предвидено наемане на персонал, необходим за изпълнение на задълженията и отговорностите на общините по трите закона.
По проекта ще бъде нает нов служител на длъжност "Сътрудник социални дейности", който заедно с още седем служители ще бъде включен в обучения и супервизии. Очаква се дейностите да приключат през януари 2025 година.