Иван Теофилов събира свои разговори в писма с Георги Господинов в книгата „За радостта и езика“. Премиерата на тома е днес в Софийска градска художествена галерия (СГХГ), съобщават организаторите.
По думите им книгата въвлича читателя в галерия от паметни образи и истории, споделени от Иван Теофилов пред Георги Господинов. Двамата разговарят за ароматите и откритията на детството, за творческите митарства и спасения, за „червените чукове“, за литературата като убежище.
„Като се замисля за извървения път, изпитвам радост, че опазих чиста поезията си през тоталитарния ни хал, че направих живота си смислен и го накарах да се усмихва“, пише Иван Теофилов.
„Това не е обичайната анкета или интервю, а разговор, припомняне, споделяне… Това е един разговор в писма, един епистоларен роман. Започваме в самия край на януари 2021 г. и слагаме точката в късната и тревожна есен на 2022. Започнахме в пандемия и свършваме във война и в един още по-луд свят. Смесихме времена, построихме си къща от минало, събудихме заедно гласове и хора“, казва за книгата Георги Господинов. / ГН