В храм „Св. апостоли Петър и Павел“ в самоковското село Белчин бе отслужена архиерейска Златоустова света литургия в Третия ден на Пасха. Тя бе предстоявана от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с духовенство от Самоковска духовна околия. Те осветиха и новите стенописи на храма.
 Епископ Поликарп поздрави предстоятеля на църковното настоятелство при храма Любомир Годиняков и храмовото изпълнение. 
„Намираме се в радостта на светлото Христово Възкресение, в Третия ден, в който с радост, смирение, духовно възхищение и с приповдигнат дух се поздравяваме със светлото Христово Възкресение“, каза в храма пред присъстващите Белоградчишкият епископ Поликарп. 
Негово Преосвещенство посочи, че с този благ възглас ние се поздравяваме не само в първите три дни на Пасха, но и 40 до дни след това преди големия празник Възнесение Христово – Спасовден. 
„Това, което днес правим, е да зачетем Вашия труд, Вашата жертва, Вашето снизхождение към светините, към православната вяра и, разбира се, да Ви подкрепим във Вашето достойно свидетелство, че тук в това село, в тази духовна околия, православната вяра е жива и може да послужи за благ пример на всички“, добави още епископът. Той  благодари за организацията, на реставраторите, на иконописците на храма, на дарителите. 
 След словото епископът раздаде нафората на присъстващите. 
Белоградчишкият епископ и останалите духовници са посетили и музейния комплекс „Цари Мали град“, съобщиха от Община Самоков.