Субсидирана заетост за украинските граждани с временна закрила в България, които се включат в проект „Солидарност“, ще бъде увеличена от три на шест месеца, считано от 1 април. Това стана ясно от думите на заместник-министъра на труда и социалната политика Наталия Ефремова, съобщиха от Министерството на труда и социалната политика (МТСП). Ефремова участва в събитие за официалното представяне на доклада от Съвместната мисия за преглед на здравето на бежанците „Оценка на нуждите на здравната система в контекста на кризата в Украйна“, организирано от Световната здравна организация в България.
„Скоро ще започне туристическият сезон и вероятно ще има голямо търсене на кадри по българското Черноморие. Всеки украински граждани с временна закрила, който има желание, може да се включи в пазара на труда в България“, подчерта Ефремова.
По проект „Солидарност“ се осигурява и ментор за украинските граждани, за да бъдат въведени в работната среда. Украинските граждани могат да получат и интеграционна добавка в размер на 356 лв., която се предоставя в продължение на три месеца и има за цел да покрие основни нужди при устройването им в България. „По този проект имаме възможност да подпомогнем около 9000 украински граждани, но до момента са се възползвали по-малко от 3000 украинци в България“, заяви зам.-министърът.
Ефремова припомни, че през м. юни 2022 г. е направено изменение на Закона за насърчаване на заетостта, с които е създадена възможност украинските граждани с временна закрила в България да могат да се включат на пазара на труда. В същото време в проучванията на Агенцията по заетостта около 47% от украинските граждани заявяват, че не възнамеряват да започват работа. „Този резултат има своето обяснение – по-голямата част от украинските граждани са жени с деца, които имат притеснения кой ще се грижи за децата им, а за някои от тях не се налага активно да търсят работа“, заяви Ефремова.
Министерството на труда и социалната политика предоставя възможности на украински граждани с временна закрила да се включат в безплатни обучения по български език. Въпреки това до момента няма нито едно подадено заявление за включване в подобни курсове.
На 6 юни миналата година Агенцията по заетостта подписа договор за реализация на мярката „Солидарност“ на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. Бюджетът на мярката е около 47 млн. лв. от механизма REACT-EU. 
По-рано днес служебното правителство прие решение за изменение и допълнение на Програмата за хуманитарно подпомагане на разселени лица от Украйна с предоставена временна закрила в България, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.  С решението се удължава срокът на действие на програмата до 30 април т.г. при действащите в момента условия.