Академична общност, бизнес и администрация отбелязаха Световния ден на водата - 22 март. 
В двудневния форум, който започна днес в зала “Проф. Марин Дринов” на Българската академия на науките, се почита и утрешният Световен ден на метеорологията. Директорът на Института за изследвания на климата, атмосферата и водите при БАН (ИИКАВ-БАН) чл.-кор. Екатерина Бъчварова посочи, че заедно трябва да помислим какво можем да направим по тези две много важни теми - водата и климата. Тя отбеляза, че е много важно към тези теми да се предизвика интереса на всички поколения. Бъчварова напомни, че темата на Световния ден на водата тази година е “Ускоряване на промяната”, което означава вниманието на всеки да се насочи към това как се ползва оскъдния воден ресурс на планетата. Тя посочи, че и в България има места, където не е достатъчно добро водоснабдяването, а има и доста райони, в които липсва пречистване на водите и канализация във съвременен вид.
Ирена Георгиева, изпълнителен директор на “Български ВиК холдинг” (БВиКХ) отбеляза, че вече открито се говори за очакванията следващата глобална криза да е за вода. Трябва да се ускорят процесите на модернизация във водния отрасъл, да се подобри ефективността на управление, а там където е възможно да се внедрят енергоефективни решения, както и да се извърши промяна на водопроводната инфраструктура, каза тя. Георгиева посочи още, че Министерството на регионалното развитие и благоустройство (МРРБ) подпомага ежегодно с бюджетни средства изпълнението на най-належащите обекти.
За първи път миналата година значителна сума от бюджета на МРРБ беше предоставена на общините за финансиране на техни ВиК проекти. Финансирани са 105 обекта за около 126 млн. лв. При наличие на бюджетни възможности МРРБ ще продължи да подкрепя инвестиционните инициативи на местните администрации, насочени както за завършване на вече започнали обекти, така и за нови такива, добави Георгиева. Одобрените средства за финансиране на дъщерните дружества от страна на БВиКХ вече възлизат на над 260 млн. лв., като реално усвоени от тях са малко над 127 млн. лв., посочи тя. Над 70 млн. лв. са средствата за съфинансиране по ОПОС за Перник, Сливен и Шумен. Тя отбеляза още, че изготвянето на прединвестиционните проучвания за новите шест консолидирани територии, обслужвани от един ВиК оператор - Софийска област, Габрово. Търговище, Хасково, Велико Търново и Плевен, е на финален етап. Със средства от европейските фондове ще се изгради необходимата инфраструктура в агломерациите с над 10 000 еквивалент жители за постигане на съответствие с европейските директиви и националното законодателство в областта на питейните и отпадъчните води. 
Служебният заместник-министър на околната среда и водите Ренета Колева напомни, че основна задача е подобряване на качеството на питейната вода и пречистване на отпадните води. Всички знаем, че страната ни е изправена пред поредното предизвикателство, свързано с пречистване на отпадъчните води с оглед на това, че все още има райони без изградена канализационна мрежа и съответно няма и пречиствателна станция за отпадни води. В тази насока са насочени усилията на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) чрез своята оперативна програма “Околна среда”, посочи тя.
Проф. Нели Косева поднесе приветствие от името на ръководството на БАН. Научните анализи и оценки на учените от ИИКАВ-БАН са в основата на изучаване на проблемите и посочване на перспективите за управление на водите в България и изучаването на промените на климата, се посочва в приветствието. Ние имаме отговорността не само да пазим и изучаваме климата и водите, но и да възпитаваме следващите поколения, допълни Косева. 
Председателят на Българската асоциация по водите (БАВ) инж. Иван Иванов отбеляза, че в страната ни предизвикателствата пред сектор “Води” не са малко. Той напомни, че продължаваме да отчитаме големи загуби по водоснабдителните системи. Решаването на тези предизвикателства минава през експертиза, административен капацитет, финансиране и амбиция. Без желания и амбиция няма как да постигнем резултат, каза той. науката е тази, която може да дава решенията, допълни той и посочи, че в страната има достатъчно силна академична общност и добри експерти, на които трябва да се даде шанс да могат да прилагат своите идеи.    
Председателят на БАВ Иван Иванов обяви победителите във фотоконкурса “Природата на водата”, който се организира ежегодно от асоциацията. Зам.-министърът на МОСВ Ренета Колева връчи първа награда на победителя в конкурса Васил Николов. Изложбата може да бъде видяна в БАН до 24 март.
Във форума освен учени се включиха и представители на бизнеса, преподаватели и студенти от Нов български университет. Учители и ученици от 203-та Профилирана езикова гимназия “Свети Методий” представиха проекти в областта на климатичните промени.