Норвежкият пътешественик Тур (Тор) Хейердал прави опит да преплува Атлантическия океан с тръстикова лодка като тези на древните египтяни отпреди 5000 години. Подробности за експедицията разкриват международните бюлетини на БТА от 1969 г. и 1970 година.  
Лодката, наречена "Ра" на египетския бог на слънцето, е построена от папируси. Хейердал плава под флага на ООН с екипаж от седем души от седем различни държави. Плавателният съд изминава 5000 км (2700 морски мили) за 56 дни, докато буря и недостатъци в конструкцията карат екипажа да изостави целта си само седмица преди да достигне до Барбадос. Тогава Египет заявява готовност да построи нов кораб от типа на "Ра", с който да се направи следващ опит за преплуване на Атлантика.
Поради лошото време, което създаде опасност за живота на членовете на експедицията на Тур Хейердал с папирусната лодка "Ра", интернационалният екипаж на кораба, състоящ се от седем души, е напуснал "Ра" и е преминал на риболовния кораб "Шен ън доу", който от вчера ескортира лодката, съобщава агенция "Асошиейтед прес" (АП) на 17 юли 1969 г., цитирана от БТА. Хейердал възнамерява да изчака хубаво време, да ремонтира "Ра" и да продължи с нея пътя си към крайната цел - Барбадоските острови, пише още АП.
На 19 юли осведомителните агенции съобщават, че видният норвежки изследовател Тур Хейердал "с наранено сърце" е решил да напусне вчера тръстиковата яхта "Ра", на около 600 мили от американския бряг. Както е известно, лодката претърпя крушение преди два дни, мачтата и кормилното ѝ устройство бяха сериозно повредени, самата тя се напълни с вода, а след като ремонтните работи бяха прекратени и екипажът се прехвърли на кораба "Шен ън доу", "Ра" започна бавно да потъва, източно от Барбадос. Освен нестабилността на самия кораб, голяма опасност за екипажа е представлявало стадо акули, някои от които са се приближавали на метър и половина от яхтата.
"Аз бях принуден да взема това решение, тъй като не мога да рискувам живота на членовете на екипажа", е заявил Хейердал. "Обаче, независимо от несполуката, която ни постигна, добавил той, одисеята на "Ра", според мен доказа, че египтяните още преди 5000 години са могли да пресекат Атлантическия океан", се казва още в информацията, публикувана в международния бюлетин на БТА.
На следващия ден в информация от Кайро научаваме, че според съобщение на агенция "Ройтерс" Египет е готов да построи нов кораб от тръстика, с който да се направи нов опит за прекосяване на Атлантическия океан и египетските власти ще влязат в контакт с норвежкия изследовател Хейердал.
На 18 май 1970 г. новата експедиция на Тур Хейердал е факт. В международния бюлетин на БТА от тази дата е публикувана информация на ТАСС от Рабат: "От мароканското пристанище Сафи към Централна Америка отплува тръстиковата лодка "Ра-2". Екипажът, който се състои от осем души, се ръководи от известния норвежки пътешественик и изследовател Тур Хейердал. Сегашната експедиция е повторение на миналогодишния опит на Хейердал да пресече Атлантическия океан на "Ра-1".
Освен Тур Хейердал на борда на лодката се намират съветският лекар Юрий Сенкевич, египтянинът Жорж Сориал, мексиканецът Сантяго Хеновес, италианецът Карло Маури, американецът Норман Бейкър, японецът Кей Охара и мароканецът Мадани Аит. Последните двама за първи път се впускат в плаване.
Целта на експедицията е да бъде доказано, че древните египтяни с помощта на тръстикови лодки са могли да извършват хилядикилометрови пътешествия от бреговете на Африканския континент до крайбрежието на Централна Америка, пише кореспондентът на ТАСС, като се позовава на ръководителя на експедицията.
Както предполагат някои учени, подобни пътешествия са били извършвани много време преди Христофор Колумб да открие Америка. Освен това, заяви Тур Хейердал, по време на плаването, което ще продължи повече от два месеца, ще се извършват научноизследователски работи в областта на океанографията, пише още в информацията от Рабат.
От нея научаваме, че лодката от тръстика "Ра-2" е била построена от индианци от Боливия, поканени в Сафи. Строителният материал - тръстиката, бил доставен от Етиопия. Всички работи по строителството и снабдяването на лодката са били ръководени от самия Тур Хейердал. На 5 май лодката е била спусната на вода. След това са продължили работите по окончателното снабдяване на лодката, извършени са изпитания за устойчивостта ѝ на вода и за водонепроницаемост. После лодката е била натоварена с необходимото продоволствие, вода за пиене, лекарства, радио и киноснимачна апаратура, а лекарят грижливо проверил здравословното състояние на всички участници в експедицията.
"Вчера сутринта няколко марокански катера изведоха на буксир лодката от мароканския залив Сафи и, вдигнала платна и развяла знамето на ООН, "Ра-2" с попътен вятър излезе в открито море. Започна второто тръстиково плаване. Много хора се събраха да изпратят експедицията. Тук имаше официални лица, местни и чуждестранни журналисти, кино и фоторепотери. Корабите, намиращи се в пристанището, поздравиха със сирените си участниците в това необикновено пътешествие", се казва още в кореспонденцията на ТАСС. След близо два месеца от началото на плаването, в международния бюлетин на БТА от 14 юли 1970 г. откриваме подробности за пътешествието: "Генералният секретар на ООН У Тан е изпратил приветствена телеграма до Тур Хейердал, ръководител на екипажа на папирусната лодка "Ра-2", която успешно завърши плаването си през Атлантическия океан и пристигна вчера на остров Барбадос. В телеграмата си У Тан, като поздравява екипажа за неговия подвиг, заявява, че неговото постижение ще служи като вдъхновяваш пример за всички, които се стремят към единство на човечеството".
Десетина дни по-късно екипажът на "Ра-2" начело с Тур Хейедал дава пресконференция в сградата на ООН. "Норвежкият изследовател и пътешественик каза, че експедицията е потвърдила годността на папирусните лодки да пресичат океана. Резултатите от плаването на "Ра-2", а и на "Ра-1", подчерта той, нанасят удар върху твърденията на онези учени, които отхвърляха възможността за продължителни морски пътешествия с папирусни плавателни съдове", съобщава ТАСС на 23 юли от Ню Йорк, цитирана от БТА.
"Втората задача, която си поставяше екипажът на "Ра-2" беше да покаже, че хора от различни националности могат да си сътрудничат и да живеят в мир в една малка лодка, въпреки различията в политическите и религиозните им възгледи, отбеляза по-нататък Хейердал", пише още агенцията. Пред кореспондент на медията съветският лекар Юрий Сенкевич, член на екипажа на "Ра-2", споделя, че към второто пътешествие са се отнесли по-сериозно и са си поставили по-сложни задачи. По думите му всички членове на екипажа са понесли добре пътуването, макар че много остлабнали, освен няколко леки простуди, трябвало да лекува главно порязвания, одрасквания и натъртвания.
По-късно същата година Тур Хейердал описва пътешествията си с "Ра" в книга, в която разказва за дните на лодката, борбата с вълните и замърсяването на океана с различни по големина нефтени бучки, пластмаса, бутилки и какви ли не боклуци. През юни 1972 г. той държи реч на първата международна конференция на ООН по проблемите на околната среда. В информация от шведската столица в международния бюлетин на БТА от 17 юни 1972 г. се посочва, че Стокхолмската конференция е приела декларация за обкръжаващата човека среда, препоръка за създаване на специален орган по проблемите на околната среда и на паричен фонд, който да се използва за решаването на проблемите за защита на околната среда.
Днес е Световният ден на водата. Мотото тази година е "Да ускорим промяната". Световният ден на водата се отбелязва от 1993 г. по предложение на участниците в конференцията на ООН за околната среда и развитието в Рио де Жанейро, Бразилия (3-14 юни 1992 г.), одобрено с резолюция на Общото събрание на ООН от 22 декември 1992 г., се посочва в справка на отдел "Справочна информация" на БТА. Целта на инициативата е да се насочи вниманието на обществеността към необходимостта от достъп до безопасна питейна вода и санитарни условия за всички.