Заместник-министърът на външните работи Велислава Петрова участва в редовното месечно заседание на Съвет „Общи въпроси“ на Европейския съюз (ЕС), което се състоя в Брюксел. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи (МВнР). 
Дневният ред на министрите включваше подготовката на предстоящата на 23-24 март т.г. среща на върха на европейските лидери, Европейския семестър, актуалното състояние на отношенията ЕС - Обединено кралство, годишния диалог относно върховенството на правото и работна среща с украинския вицепремиер по въпросите на европейската и евроатлантическата интеграция Олга Стефанишина.
Относно предстоящото заседание на Европейския съвет, министрите разгледаха проекта на заключения, който включва темите Украйна, конкурентоспособност, единен пазар, икономика и енергетика. 
„За България е изключително важно правилното функциониране на Eдинния пазар, чрез облекчаване на регулациите и бюрократичните процедури пред бизнеса, стимулиране на индустрията и суровинната автономия на ЕС. Мерките, които предприемаме, следва да превръщат ЕС в силен конкурент в глобален мащаб, а не да изострят конкуренцията в рамките на самия ЕС“, изтъкна в своето изказване българският заместник външен министър. 
Тя очерта важността на ядрената енергетика и технологии за осигуряването на енергийната независимост на европейската икономика в рамките на зеления преход.
На Европейския съвет лидерите ще бъдат информирани за постигнатия напредък в областта на миграцията в изпълнения на решенията им от февруари 2023 година. Велислава Петрова се спря на предприетите мерки от страна на България, включително началото на пилотния проект с нашата страна за превенция на незаконните пристигания, засилване на граничното управление и управлението на миграцията. 
„България е добър пазител на външните граници на ЕС“, посочи българският заместник-министър. В тази връзка тя призова за предоставяне на необходимите средства и финансиране  от страна на ЕС за укрепване охраната на границите.
В рамките на заседанието ЕК информира Съвета за последните развития в отношенията с британската страна във връзка с постигнатите договорености по т. нар. Уиндзорска рамка между ЕК и британското правителство на 27 февруари 2023 година.
Съветът приключи първия цикъл с обсъждане на докладите относно върховенството на закона за Словакия, Финландия и започна втория цикъл с обсъждане на докладите за Белгия, България и Чехия. По темата участие в работата на Съвета взе заместник-министърът на правосъдието Мария Павлова, която информира за последните реформи, предприети от българската страна.
Вчера в заседанието Съвет „Външни работи“ на ЕС участие взеха и министрите на отбраната на държавите членки на ЕС.