Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) ще проведе извънредно заседание днес. Срещата между социалните партньори ще се състои от 10:00 ч. в Гранитна зала в сградата на Министерския съвет (МС).
Първа точка в дневния ред е Проект на Постановление на МС за изменение и допълнение на Наредбата за командировките в страната, внесен от министъра на труда и социалната политика. НСТС ще разгледа и Проект на Постановление на МС за изменение на Наредбата за служебните командировки и специализации в чужбина, приета с Постановление № 115 от 2004 г., внесен от министъра на финансите.  Темата беше обсъдена в Комисията по трудово законодателство към НСТС преди седмица. Предвижда се увеличение на дневните пари за командировка в страната и чужбина. Синдикатите вече отбелязаха нужда това да се направи. 
Подкрепяме промените в Наредбата за командировките в страната, макар да имаме някои забележки, заяви за БТА икономическият съветник на президента на Конфедерацията на труда (КТ) "Подкрепа" Ваня Григорова. Тя посочи, че една от работодателските организации е отказала да подкрепи наредбата и затова темата ще се обсъжда и на тристранен съвет. Григорова каза, че от години КТ "Подкрепа" настоява за актуализиране на Наредбата за служебните командировки и специализации в чужбина, но има възражение срещу сега направените предложения. По думите ѝ предложеният размер на увеличението не покрива нарасналата инфлация. 
В своя позиция през януари от Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) обясниха, че проектът за изменение в Наредбата за служебните командировки и специализации в чужбина предвижда командированият в Унгария и Словакия да получава най-ниския размер от 39 евро на ден. "Това е увеличение с 11,4% спрямо размера от 35 евро, приет през 2004 г. Наред с това трябва да се отбележи, че средногодишната инфлация през 2022 г. (измерена с Хармонизирани индекси на потребителските цени) в Унгария достигна 15,3%, а в Словакия – 15%", коментираха от синдиката. От КНСБ подчертаха, че предложеното увеличение не покрива инфлацията, натрупана само през 2022 г.
Като трета точка в дневния ред на днешното заседание на НСТС е избор на ротационни заместник-председатели на Националния съвет за тристранно сътрудничество.