Международният ден на Земята се отбелязва в деня, когато настъпва астрономическата пролет, с традиционна церемония - звън на "Камбаната на мира", в точния час на настъпването на пролетта пред сградата на ООН в Ню Йорк, САЩ. Това се посочва в справка на отдел "Справочна" на БТА.
Денят е честван за първи път на 21 март 1970 г. в Сан Франциско, САЩ, по идея на американския активист за мир Джон Макконъл. През 1971 г. е обявен за международен ден с декларация на генералния секретар на ООН У Тан от 26 февруари 1971 г. 
Астрономическата пролет настъпи тази година на 20 март - по Гринуич в 21:24 ч., а в България - в 23:24 ч. Това е и денят на пролетното равноденствие.
Във връзка с Международния ден на Земята потърсихме любопитни истории с животни в архивите на БТА. За меча напаст, пияни слонове, маймуни-екскурзианти разказват бюлетините на Агенцията.
В информация от Разлог под заглавия "В Разложко - меча напаст" на 19 май 1970 г. БТА съобщава, че "близо месец пчеларите и овчарите в Разложко са в тревога". Нататък четем: От няколко посоки се явиха мечки и, необезпокоявани от никого, нанесоха значителни щети. Най-напред те нападнаха пет частни пчелина и унищожиха по две-три пчелни семейства на всеки пчелин. Нападението бе извършено единично - на всеки пчелин по една мечка. Връх на мечото нахалство бе нахлуването им в пчелина на държавното земеделско стопанство в местността Предела оная нощ. Четири гладни за мед мечки разрушиха 15 кошера. Следващата нощ същите или други няколко мечки нападнаха и едно от стадата на стопанството, като метнаха на плещите си по една овца. 
Но, информира БТА, нито един институт в града не взема решителни мерки срещу тази наистина голяма вече напаст. Ръководството на горското стопанство е разрешило да се унищожи само една. А защо само една, когато най-малко десетина мечки около Предела и в Якорудско нанасят сериозни щети на пчеларството и животновъдството? Районната дирекция на горите, която е уведомена за тази напаст, още не се намесва. Ловно-рибарското дружество в града нехае. Нападението на мечките продължава, се посочва в текста.
В рубрика "Мозайка" на международния бюлетин на БТА се натъкваме на материал със заглавие "Внимание: пияни слонове". Информацията е от Виена, 18 юни 1972 г. В нея се съобщава, че неотдавна в Националния парк (ЮАР) е станал грандиозен "гуляй". "Слоновете открили плантация с марулови дървета и настървено се нахвърлили на сочните плодове. Марулата е плод, напомнящ по вкус лимон и манго. Обединен с водата отделя алкохол. След като се нахранили, дебелокожите гиганти се напили с вода и по този начин се превърнали в движещи се бъчви. Пияните животни породили страх и ужас в целия окръг. Те гонили леките коли с туристи, като някои от тях били смачкани. Те съвсем приличали на злоупотребяващи с алкохол хора. Едни били буйни и агресивни, други - прекалено весели. На следващия ден се държали както различните пияници: едни тръгнали отново да търсят плодовете на марулата, други, съвсем махмурлии, заобикаляли злополучните дървета, съобщава австрийският вестник "Фолксщиме", цитиран от БТА. 
В информация от Москва от същия ден научаваме и за друга нестандартна "проява" - на маймуни-екскурзианти, както е озаглавена и новината. "Обитателите на развъдника на маймуни в Сухуми неведнъж са бягали от него - сваляли са ги от телевизионните антени в центъра на града, дори и от покривите на мотрисите. Но това са били все отделни прояви на някои по-недисциплинирани индивиди. Неотдавна обаче избягали колективно 60 маймуни", се посочва в текста. В него се разказва как след един силен дъжд почвата край стената на една висока клетка се свлякла и стената леко се пропукала. Това било достатъчно за любопитните маймуни да прокопаят стената и през образувалата се пролука да попаднат в просторния парк на развъдника. После те успели да прескочат следващата ограда и да се окажат на свобода, но не го сторили. "Начело с водачите си Вулкан и Зеринт маймуните, подражавайки на екскурзиантите, започнали важно да се разхождат по алеите и да разглеждат своите събратя зад решетките. Скоро сътрудниците на развъдника успели да приберат част от маймуните в клетките им, но могли да хванат всичките. И част от тях още живеят на свобода в парка на развъдника", информира БТА.
В друга международна информация от Москва от 6 юни 1971 г., озаглавена "Мравешки колонии", се съобщава за учени от Казахстан, които са наблюдавали необичайна форма на общуване между някои видове мравки, срещащи се в Северен Тян Шан. Тези мравки живеят в колонии в близко съседство едни с други, като си обменят личинки, какавиди и даже самки. Най-активно е тяхното сътрудничество през есента, когато започва миграцията на част от мравките от една колония в друга, докато се изравни броят им във всички колонии. Учените смятат, че тази миграция помага на мравките в борбата им за съществуване, се посочва още в текста.
И в "Спортни вести" на БТА от 2 януари 1971 г. намираме любопитно четиво, свързано с животни. Под заглавие "Кариерата на Валди" на любителите на спорта се съобщава за събитие, "все още незабелязано, но за което рано или късно ще се узнае". От бюлетина на Организационния комитет на Олимпийските игри в Мюнхен през 1972 г. става ясно, че в спортната хералдика се появява още една личност, пише вестник "Советский спорт". Към популярното лъвче "Уили" от Световното футболно първенство през 1966 г. и не по-малко известния малчуган "Хуанито", образец 1970 г., се присъединява рижото с дълга козина куче Валди - порода дакел.
"Трябва да се подчертае, че от момента на появяването на Валди, този своеобразен символ на двадесетата олимпиада започна да се експлоатира от най-усилено от предприемчивите търгаши", пише вестникът. Става ясно, че изображението на четириногото се е появило по галантерийните и парфюмерийни стоки, по консервни кутии, бутилки и пощенски картички. Разбира се, продължава текстът, за изображението на Валди трябва да се плати, затова и създателите на рисунката на кучето са патентовали своята "рожба" и сега с нея изключително право да се разпорежда с нея има Организационният комитет на олимпиадата. Когато неотдавна Валди е бил официално представен на публиката, председателят на Международната федерация на спортните журналисти много се заинтересувал за произхода му. Изяснило се, че родословието на Валди е много известно. Рисунката не е приумица на художник, а портрет на настоящо живо куче "чистокръвна порода" на име Шери фон Биркендорф. Баща му е многократен първенец на международни изложби, а майка му се смятала за първа красавица между кучетата от тази порода.
В бюлетините на БТА има свидетелства и за грижите за селскостопанските животни и за дивеча.
В информация от Брестовица, Пловдивско, 4 юли 1957 г. научаваме за живота "В един високопланински животновъден лагер". Високо в Родопите кооператорите от село Брестовица организираха планински животновъден лагер. Тази пролет те направиха нови навеси и постройки, а държавното мелиоративно пасищно стопанство подобри пасищата. Почистени са 460 дка от камъни, хвойна и тръни. Тревата е подсилена с изкуствени торове и са направени напоителни вади. В краварника са инсталирани автоматически доилки. Тук лагеруват крави, овце, телета, кончета и кози. Млечността на кравите е увеличена с 12 до 14 литра, а прирастът на младите телета надмина 800 гр. дневно. Бързо се развиват и младите кончета. Увеличена е млечността и от овцете и козите, пише в текста.
Освен това се отбелязва, че по примера на молдавските животновъди кооператорите от село Брестовица ще разширяват постоянно високопланинския животновъден лагер, ще увеличат броя на селскостопанските животни. За две години те предвиждат да повишат с около една трета добива на мляко, вълна и месо. 
В информация от 16 декември 1971 г. от Софийски окръг, където се практикува интензивно спортният лов, са описани и грижите, които се полагат за презимуването на полезния дивеч. Като добри стопани ловците приготвиха за изхранването на полезните горски животни през зимата 131 тона концентриран фураж и 57 тона сено и листников фураж. В обитаемите от животните места са поставени над 2200 хранилки, се посочва в статията. Дивечовото богатство в планините на окръга - стотици зайци, фазани, яребици, сърни, елени, диви свине са обект на най-грижовно отношение от страна на тези, чийто любим спорт е станал ловът, информира медията.