Представянето на втората книга от поредицата „Българските генерали 1878 – 1946“ на проф. Тодор Петров и доц. д-р Соня Пенкова, озаглавена „С дълг и отговорност“, ще се състои на 23 март от 15.00 часа, съобщиха от Националния военноисторически музей в София, където ще се проведе събитието.
Рецензентите на монографията проф. дин Веселин Янчев, ръководител на катедра „История на България“ в Софийски университет, специалист по българската военна история до Втората световна война, и проф. дин Светлозар Елдъров, също научно ангажиран с военната проблематика, ще споделят впечатленията си от изданието в рамките на представянето.
Книгата представлява първото по рода си систематизирано, обективно и пълно изследване на произхода, образованието, реализацията, заслугите и отличията на висшия офицерски корпус. Съдържа биографична информация за 69 генерали от Третото българско царство.
„С достойнство и чест“ е първата книга от поредицата, която беше издадена през 2021 г. и е посветена на биографиите на други 125 генерали. Когато бъде завършена цялата поредица, тя ще включва имената на повече от 500 генерали, станали част от военната история на България от Освобождението до провъзгласяването ѝ за народна република.
Акцент е поставен върху приноса на генералите за изграждането на Българската армия, както и в петте войни в периода от 1878 г. до 1946 г, в които участва България.
Целта на авторите е безпристрастно да разкажат за живота на българските генерали, съобщават организаторите. Изданието се реализира благодарение на убеждението, че една такава публикация за фактите за житейския път на генералите допринася за съхраняването на историческата истина. Според авторите, дейността на тези хора, независимо какво смятаме за нея, е играла роля в развитието на историята – със своята вяра в светостта на дълга и отговорността, генералите са показали, че си струва да бъдат запомнени като ценен дар от миналото.
Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Министерството на културата.