Авторският музикален спектакъл „Емоции от първа необходимост“ по фрагменти от “Страх и мизерия в третия райх” на Бертолт Брехт ще има премиера на 27 април, от 19:00ч. на Камерна сцена в ДТ „Сава Огнянов“-Русе. Режисьор е Ева Данаилова - носител на наградата за млад режисьор „Слави Шкаров“ 2023 г. Нейната авторска интерпретация бе категоричният избор на журито и спечели вота на публиката и актьорите.

„Догодина ще се опитаме да отворим кандидатстването за конкурса „Слави Шкаров“ в някакъв по-широк балкански регион – Румъния, Северна Македония, Сърбия. С това искаме нашият конкурс да се отличава от останалите в страната“, коментира директорът на театъра Боян Иванов.

„Спектакълът е с авторски текстове на актьорите и целия творчески екип. Всички заедно мислихме за това как да се развие концепцията, всеки даваше предложения. Всички се забавлявахме и това е начинът да въвлечем публиката във важните теми, които постановката засяга“, разказа режисьорът Ева Данаилова. Според нея, това са всекидневните решения, изборът, който правим, отговорността която носим за тях.

Сюжетът на „Емоции от първа необходимост“ е по две от миниатюрите на Брехт „Правораздаване“ и “Имитация на чувства“, като първата е основната. В спектакъла са заложени музикални фрагменти, танцови елементи. Екипът работи по метода на игровия театър, в който освен да следи сюжета, самите актьори са заложили игрови капани един към друг, които да разиграват пред зрителите.

В спектакъла участват Ивайло Драганов, Кристиана Ценкова, Ростислав Панков, Дона Вълова, Любомир Кънев. Сценографията е дело на Евгения Явашева, музиката на Христо Намлиев, а хореографията на Стефан Витанов. Консултант Ангел Петров.

За премиерата има останали още много малко билети, а следващата дата е на 11 май 2024 г. на Камерна сцена на Драматичен театър “Сава Огнянов” Русе.