На 18 и 19 март се проведе първият хакатон на правна тематика в България "Gamify съдебната система" по идея на Българския институт за правни инициативи (БИПИ) в партньорство с посолството на Кралство Нидерландия и с Юридическия факултет на Университета за национално и световно стопанство (УНСС), които бяха домакини на състезанието. Това съобщи пресцентърът на висшето училище.
На откриването присъстваха доц. д-р Захари Торманов - декан на Юридическия факултет, проф. д-р Цветана Стоянова, заместник-ректор по институционално и бизнес сътрудничество и студентски политики, и Биляна Гяурова-Вегертседер, директор на БИПИ. В рамките на един уикенд, ученици от средни училища в София трябваше да създадат концепция за игра, свързана със съдебната система. Видът на играта, компютърна, настолна или друг вид, беше оставен изцяло на тяхното въображение.
Състезанието откри Биляна Гяурова-Вегертседер, директор на БИПИ, която представи дейността на института. "От 5-6 години нашата организация започна усилено да се занимава с гражданското образование, защото открихме, че това е изключително важно за едно общество, да насърчаваме младите хора в дискусии за върховенството на закона и функционирането на българската съдебна система. Направихме редица образователни филми за учениците от различни класове. Това е първият хакатон на правна тематика под надслов "Gamify съдебната система", имащ за цел да създаде модел на игра, която да е свързана със съдебната система", уточни Гяурова.
Проф. д-р Цветана Стоянова приветства участниците с думите: "Нашият университет с удоволствие подкрепи инициативата на БИПИ да организираме първия хакатон на правна тематика в България за ученици. Надявам се, че играта, която ще разработите днес, ще помогне на вашите връстници да разбират по-лесно принципа на действие на правната система. Сигурна съм, че с голяма част от вас ще се видим през септември, защото УНСС и Юридическият факултет могат да ви дадат много. Вярвайте във възможностите си, преследвайте мечтите си, знайте, че те се сбъдват, когато полагате усилия".
"Имате една нелека задача в тази игра да съчетаете правото, което има хилядолетни традиции със съвременните технологии, които са някъде от 70-те години и да кажете най-важното за съдебната система. Водещото призвание на правото в едно общество е да решава конфликтите в него с нужната справедливост, етика и морал", се обърна към учениците и деканът на Юридическия факултет доц. д-р Захари Торманов.
Участниците в хакатона бяха ученици от Националната гимназия за приложни изкуства "Св. Лука", от 132-о Средно училище (СУ) "Ваня Войнова", от частното средно училище "Професор Николай Райнов", от 128-о СУ "Алберт Айнщайн" и от Втора английска езикова гимназия "Томас Джеферсън", които организаторите разпределиха в шест отбора.
През втория ден на хакатона всеки отбор представи концепцията си в рамките на 10 минути. Журито в състав - доц. д-р Захари Торманов (декан на ЮФ на УНСС), Биляна Гяурова-Вегертседер - директор на БИПИ, д-р Женя Лазарова, психолог и невро учен, създател на образователни игри, и съдия Владимир Вълков, беше възхитено от представянето на шестте отбора. 
Първото място зае отборът на Константин Симеонов (Втора АЕГ "Томас Джеферсън"), Паола Стефанова (Втора АЕГ "Томас Джеферсън") и Елизавета Шевченко (НГПИ "Св. Лука"). Те разработиха идеята за единствената настолна игра на състезанието - "Ябълката на раздора".
Второ място зае отборът на Лилиа Беляшка, Елица Тодорова и Станимира Димитрова (Втора АЕГ "Томас Джеферсън") - "Judge IT".
На трето място е отборът на Матвей Охрименко, Наталия Мераджова и Ема Сергиева (128-о СУ "Алберт Айнщайн") - "Guilty or not guilty".
Наградите бяха връчени от посланика на Кралство Нидерландия в България Симон ван дер Бург.
В заключение директорът на БИПИ Биляна Гяурова-Вегертседер отбеляза: "Въпреки че темата е непопулярна и на пръв поглед прекалено сложна да се синтезира в игра, участниците надминаха очакванията ни по отношение на креативност и дълбочина на вникване в темата. Безкрайно сме горди с всички участници и се надяваме да продължават да развиват иноваторския си нюх. Благодарим на УНСС, че прегърна това предизвикателство и предостави своята база и ресурси на учениците".