Изложба показва „Скритите съкровища на Народния театър“ - костюми, плакати, картини, видеокадри. Паралелно с това тръгва и онлайн платформа, в която всеки може да си направи дигитална разходка и да види скритите съкровища на театъра. Това каза пред БТА Милен Герганов, от Фондация „Екология, комуникации и общество“, организатор на събитието.
Всичко това е резултат от проект, по който Народният театър работи от миналата година - за дигитализиране на своето културно наследство, насочен към широката общественост. Финансиран е от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия. За целта е закупена и наета техника, изградена е т.нар. „дигитална лаборатория“, отбелязва той.
ИЗЛОЖБАТА
Офлайн изложбата представя част от дигитализираните архивни единици на монитори в театъра. Целият процес по работата на проекта е заснет в документален филм, който също се излъчва в реновирана зала в театъра. „Това са материали, които досега не можеше да бъдат видени, освен от хората, които имат достъп до архиви“, каза той. Зависи от Народния театър до кога ще бъде показана офлайн изложбата, каза той.
„Най-вероятно ще се поддържа доста време, тъй като в близост е една от залите на Народния театър и когато има представление, посетителите ще може да я разгледат“, допълни Герганов. Този процес ще бъде продължен в годините, тъй като вече всичко ново, което ще се прави в Народния театър, ще бъде вкарвано в тази система, допълни той. Проектът трябва да приключи до края на този месец, но е удължен с около два месеца, уточни Милен Герганов.
АРХИВЪТ НА ТЕАТЪРА
„В рамките на проекта ще бъдат дигитализирани над 30 хиляди единици от най-различен вид - снимки, картини, видеоленти, плакати, афиши, които ще се покажат за първи път на широката аудитория на национално и международно ниво“, обясни той. Според Герганов, голяма част от тази работа вече е свършена в партньорство с Националната университетска библиотека на Исландия. Създадена е и дигитална платформа, чрез която този архив може да бъде ползван от широката общественост. 
„До този момент имаме качени над 22 хиляди архивни единици, като мисля, че до следващата седмица ще стигнем до 25 хиляди, защото имаме дигитализирани, които чакат да опишем и качим като метаданни“, обясни Александра Янева - артистичен секретар на Народния театър. Тя участва в дигитализацията заедно с още пет човека. „Аз се занимавам с качването на тези дигитализирани вече физически материали в дигиталната платформа“, каза тя. Дигиталната платформа е достъпна онлайн, скоро ще бъде закачена и към сайта на Народния театър, обясни тя. 
Работата отнела около година. „Откакто имаме машините, много бойно се включихме всички да снимаме в специално пригодена стая и превръща всичко в дигитален архив“, допълни тя. И обясни, че всичко се снима по европейски стандарт. Имат отворена част на дигиталната библиотека, пригодена за публиката, но има и база данни, която е за служителите. „На много от нас се наложи да се научат да правят неща в движение“, разказва с усмивка Янева.
ОБМЕН С ИСЛАНДИЯ
„Много ни послужи обменът на практика с партньора ни в Исландия - ние отидохме в Рейкявик, те дойдоха в София“, каза Янева. Български екип гостувал в Националната библиотека в Рейкявик. „Много беше интересно да видим техния напредък, да видим пътя, по който те са изградили тяхната дигитална платформа и всички неща, които са направили като оптимизации“, обясни тя. По думите й, това са неща, които много искат да приложат и в тяхната дигитална библиотека.
ПРОЦЕСЪТ НА ДИГИТАЛИЗИРАНЕ
Според Янева, е много важно не само дигитализирането, а и опазването на архивите на театъра. Затова полагат усилия и в тази посока. „В момента наблягаме на кадри от спектакли. Аз имам колежка, чийто покоен съпруг е бил актьор в Народния театър. За нея беше толкова невероятно да влезе и да разгледа, и да види, че има снимки, които тя никога не е виждала“, разказа тя.
В бъдеще ще може да гледаме и цели спектакли. „Това е нещо, в което влагаме изключително много усилия. Това е изключително тежък процес. Имаме затъмнена стая, която е специално пригодена за това ние да седнем да гледаме този спектакъл, докато той се дигитализира. Защото тези спектакли се записват на касети, на филмови ленти и качеството с времето се разваля“, обясни тя. И допълни, че за съжаление, този процес отнема много време. Имаме работа за доста време напред, каза още тя.