Полската писателка Елжбета Шераджинска ще представи първата биография на български език на хималаистката Ванда Руткевич. Събитието ще се състои на 23 март в Полския институт в София, съобщават организаторите.
Представянето ще е с участието на авторката и на преводача Крум Крумов. Модератор ще е Елеонора Гаджева.
Ванда Руткевич е първият човек от Полша и първата европейка, изкачила Еверест, и първата жена, покорила връх К2. Изкачила е осем от най-високите върхове в света. Осъществила е изкачвания в Татрите, в Алпите, в планините на Норвегия, в Памир, Каракорум, Хималаите. 
Елжбета Шераджинска е преводачка от френски език. Пътешественичка, музикант, певица, композитор и текстописец на полски, френски и креолски език. Пише статии за планините и музиката и културата на Кабо Верде. Автор е на първия полски пътеводител за островите Кабо Верде и биографиите на Цезария Евора (2015) и Ванда Руткевич. Носител е на бронзов медал „Заслужил за културата“ Gloria Artis (2006 г.) и на Златен кръст за заслуги (2015 г.). 
Крум Крумов е преводач от и на полски език. Преподавател е по български език в Познанския университет „Адам Мицкевич“. Носител е на наградата „Проф. Ванда Смоховска-Петрова“, учредена от Института за литература към БАН и Полския институт в София. Автор е на преводите на книги на Олга Токарчук, Йоанна Батор и Дариуш Кортко и Марчин Петрашевски. Автор е на книгата „Около Исландия за 14 дни“. / ГН