Специалният пратеник на ЕС за диалога между Сърбия и Косово Мирослав Лайчак заяви, че приемането на европейското предложение за нормализиране на отношенията между Белград и Прищина е положително послание и че сега е необходимо съсредоточаване върху прилагането на анекса, който ще бъде основната тема на предстоящата среща в Охрид, предаде Танюг.
Косово обяви независимост от Сърбия през 2008 година, която Белград отказва да признае. Европейският съюз и САЩ се опитват да помогнат на двете страни да нормализират отношенията си, но досега без особен успех. След разговори под егидата на ЕС в края на миналия месец сръбският президент Александър Вучич и албанският премиер Албин Курти подкрепиха предложението на евросъюза за нормализиране на отношенията между Прищина и Белград. Документът обаче не е подписан все още. На 18 март в Охрид предстои среща на високо равнище в рамките на диалога Косово-Сърбия.
За да се приложи споразумението, сега трябва да се определи редът на следващите стъпки, както и сроковете и кой трябва да направи всичко, каза Лайчак на онлайн конференцията „Европа и Русия на Балканския фронт“, организирана от Италианския институт за международни политически изследвания (ISPI).
След приемането на споразумението ние сме съсредоточени върху изпълнението на анекса, който е ключов елемент, посочи той.
Лайчак каза още, че целта на последното му посещение в Прищина и Белград е била да чуе мненията на двете страни по анекса и че въз основа на това, което е чул, до срещата на президента на Сърбия Александър Вучич и премиера на Косово Албин Курти в Охрид в събота ще бъде изготвена „нова консолидирана версия на анекса въз основа на оригиналния текст“.
Това трябва да бъде основата на нашите дискусии в Охрид и ако успеем да постигнем споразумение по този анекс, тогава работата е свършена, каза Лайчак.
Лайчак оцени, че последната среща между Вучич и Курти на 27 февруари е била най-добрата досега, че е била тежка, но много открита и честна.
Той заяви още, че геополитическата ситуация се е променила и че ЕС е осъзнал, че ролята му на Западните Балкани също се е променила.
„Много е важно да предадем посланието, че ЕС сега е по-готов за Балканите вероятно повече, отколкото Балканите са готови за ЕС, така че е изключително важно да се разбере, че сега вратите отново са отворени“, каза Лайчак.