Аудиовизуален спектакъл „Призрачни села“, който използва звуци и образи от изоставени български села, ще представи музикантът Мирян Колев тази вечер в Дом на киното в Пловдив, съобщиха от дома. „Призрачни села“ е проект в развитие, който започва като експериментален музикален албум, включващ звуци от терен, записани в изоставени села в района на Тревненска планина, разказа за БТА авторът му Мирян Колев. 
Идеята на Мирян се ражда в началото на пандемията, когато заради ограниченията при пътуването решава да се разхожда около Трявна, където живее. "Така започнах да откривам изоставени села, някои от тях потънали от гората", разказа музикантът. Започва да записва звуци от тези места, а след време и да ги заснема. Беше ми интересно да влизам в полуразрушени къщи, където времето е спряло и се пренасяш в миналото, сподели Мирян. По думите му това са тихи места, където се чува звукът на гората и може да се запише характерен звук само, когато има вятър, вали дъжд и се чува блъскане на прозорци, врати, падащи капки вода. Идеята на проекта е да запечата спомен за тези села, защото след време няма да изглеждат по този начин.
Около Трявна и Габрово е регионът с най-много изоставени села в България, коментира Мирян. В района на Трявна има над 100 села и махали с общо население под 1000 жители. В някои от тях живеят по двама-трима души, а други са напълно обезлюдени, сподели авторът. По думите му може да се каже, че това е пандемия на изчезването, но за природата това е напълно естествен процес и част от нейния кръговрат. Мирян продължава да „събира“ звуци и фотографии от изоставени села, като идеята е спектакълът да бъде допълван.
Аудиовизуалният концерт тази вечер включва музика на живо, включваща записаните звуци на терен и прожекция на заснети кадри. Събитието се осъществява с подкрепата на Програма "Достъп" на Фондация "Арт Офис", финансирана от Национален фонд "Култура".
Мирян Колeв е музикант и мултидисциплинарен артист, живеещ в Трявна и работещ в сферата на експерименталната, електроакустична, ембиънт, импровизационна музика и саунд арт. За последните 10 години е осъществил около 300 събития в 25 страни в Европа и Азия.