„Цигулар на покрива“ слиза от сцената на Музикалния театър, съобщават от трупата. Последните две представления на мюзикъла са на 18 и 19 март.
Творбата е създадена от композитора Джери Бок и либретистите Джоузеф Стайн и Шелдън Харник.
Освен с трогателната човешка история, мюзикълът си е завоювал мястото на шедьовър в жанра с въздействащата музика и ярките музикални номера - един, от които е запомнящата се начална хорова сцена „Традиция”. Запазена марка за спектакъла са неговите танцови платна в сцената-наздравица „За живота” (L’Chaim), както и сватбената сцена с еврейския мъжки танц с цилиндри на главите на танцьорите, на които са закрепени бутилки. Песента на Тевие, който моли Бог да му даде малко богатство, за да се почувства и той спокоен и щастлив човек - „Ех, да бях богат мъж” (If I Were a Rich Man), е станала емблематична за „Цигулар на покрива” и отдавна има свой сценичен живот извън мюзикъла.
Автор на сценичната версия е театралният режисьор Небойша Брадич от Сърбия. Сценографията е на Мирослав Табачки (Сърбия), художник на костюмите е Исидора Молес (Сърбия). Диригент-постановчик е Юли Дамянов, хормайстор - Людмил Горчев, хореографията е на Анна Пампулова.
За първи път в България „Цигулар на покрива” е поставен на сцената на Музикалния театър през 1993 година.
/ДД