Министерство на външните работи за съкращаване на разходите си. Към момента има готовност за 8 процента съкращение. Това коментира пред журналисти министърът на външните работи Николай Милков, който заедно с вицепрезидента Илияна Йотова участва в церемонията по отбелязването на 30-ата годишнина от създаването на Факултета за френско обучение по електроинженерство към Техническия университет в София. Честването е под патронажа на вицепрезидента.
Относно вчерашната пресконференция на финансовия министър Росица Велкова и настояването ѝ министерствата да съкратят разходите си, министър Милков посочи, че това е била задача към всички институции и ведомства. 
„Имаме готовност за около осем процента съкращение на разходите“, обясни той и добави, че ще трябва да бъдат разгледани и други възможности, за да може Министерство на външните работи да се впише в изискванията на Министерство на финансите за 10 процента съкращения. 
Това, което планираме като съкращения по пера, са: капиталови разходи – става дума за поддръжка на български имоти в чужбина, също така и обществени поръчки в България, съкращение на краткосрочни командировъчни и на трето място съкращения от помощта за развитие, обясни външният ни министър. 
Той подчерта, че помощта за развитие е важен инструмент за външна политика, защото представлява износ на услуги и проекти, включително за български общности в чужбина, но в дадени случаи представлява и съкращаване на един инструмент за влияние на България. 
Има поети по отношение на бюджета дългосрочни ангажименти за нарастващи разходи, за актуализации на определени плащания и за да могат те да бъдат посрещнати, очевидно това се налага, каза Николай Милков. 
Искам да успокоя всички, че не става дума за фалит – трябва да се адаптира бюджетът към изискванията на поетите ангажименти за три процента дефицит, коментира Милков. 
Министърът посочи, че съкращенията не би трябвало да се отразят на важните направления в работата на външното ни министерство. Милков увери, че не се предвиждат съкращения на персонал или намаляване на заплати.