Днес се навършват 30 години от създаването на Факултета за френско обучение по електроинженерство към Техническия университет (ТУ) в София, а през настоящата година се навършват също 30 години от пълноправното членство на България в Международната организация на франкофонията. За това може да се каже, че Факултетът за френско обучение по електроинженерство е връстник на франкофонията в България, заяви днес министърът на външните работи Николай Милков в словото си на тържественото честване на 30-годишнината от създаването на Факултета за френско обучение по електроинженерство към Техническия университет в София.
След демократичните промени след 1989 г. няколко български и френски висши учебни заведения, със съдействието на университетската агенция за франкофонията, се заеха да въведат в България обучение на френски език в области, като инженерните науки, стопанското управление и други. Целта беше да се насърчи създаването на престижни академични програми на френски език с висока професионална насоченост и качество, каза министър Милков. Той отбеляза, че така България, като пълноправен член на Международната организация на франкофонията, беше една от първите страни в Централна и Източна Европа, които първо бяха приети в организацията, но страната ни се превърна и в един от двигателите на сътрудничеството в рамките на франкофонското университетско и научно пространство.
Към днешна дата съществуват 12 франкофонски университетски програми в различни специалности, в които ежегодно се обучават над 800 студенти. За изминалите три десетилетия университетската франкофония се наложи като съществен компонент на франкофонията в България, заяви министърът на външните работи. Той подчерта, че в това отношение приносът на Факултета за френско обучение по електроинженерство е безспорен. Той е пример за успешно сътрудничество между бизнеса и образованието, и това се осъществява чрез възможността, която предоставя френският език за намирането на работа трудовия пазар - не само у нас, но и в чужбина, каза министър Николай Милков.
Честването е под патронажа на вицепрезидента Илияна Йотова и тя поднесе приветствие на него.
На тържественото честване присъстват също посланикът на Франция в България Жоел Мейер и посланикът на Мароко у нас Закия Ел Мидауи, представители на институции и на партньорски университети, преподаватели и студенти .