Болничната храна обикновено не се слави с някакви особени качества, но напук на правилата една болница в Белгия получи одобрение от престижен френски кулинарен справочник, предаде Ройтерс.
Университетска болница Хрьонинге (AZ Groeninge) в град Кортрейк стана първото болнично заведение в Бенелюкс, което е официално признато от кулинарния справочник „Го & Мийо“ (Gault & Millau) за качеството на храната, която предлага на своите пациенти. Марк Дьоклерк, главен изпълнителен директор на белгийския клон на „Го & Мийо“, каза, че издателството на кулинарния справочник си сътрудничи от повече от 10 години със здравни институции и старчески домове относно храненето на пациентите и служителите. Болницата привлече експерти на „Го & Мийо“, за да инспектират храната и да предложат съвети за подобрение, особено за техните рибни специалитети, сосове и ястията с картофи. Впоследствие ръководството установило, че храната на болницата е на високо ниво, а Дьоклерк сподели, че с удоволствие би сервирал някои от нейните ястия в собствения си дом. „Съветът ми е да се придържате към добри продукти и прости рецепти“, допълни той. „Хората не искат непременно твърде сложни неща, предпочитат да е нещо здравословно и вкусно. Опитвайте се да готвите за другите така, както бихте го направили за себе си“, казва Дьоклерк пред Ройтерс.
Ястията, приготвени за пациентите в болницата, всъщност няма да бъдат включени в годишния справочник на ресторантите, но са официално сертифицирани от „Го & Мийо“ за 2023 г.