С въвеждане на еврото ще има много повече инвестиции в България, много повече търговия с други държави, а това означава повече работни места, увеличаване на икономическия ръст. Това каза заместник-председателят на парламентарната комисия по икономически и парични въпроси в Европейския парламент (ЕП) Ева Мария Попчева на брифинг в платформата Zoom, организиран от Бюрото на ЕП у нас. Родената в България Попчева е евродепутат от Испания, член е на групата "Обнови Европа" в ЕП.
Влезли сме в ЕС преди толкова много години и въпреки това икономическият ни стандарт е много по-нисък от средния за ЕС. Трябва да сме амбициозни и да искаме нещо повече от това, каза Попчева.
Евродепутатът каза още, че е необходима информационна кампания у нас, която да обясни какво означава еврото.
Не можем да очакваме да са ни по-високи заплатите, стандартът ни да е по-висок, ако няма икономическа причина за това. Ако нямаме икономическа дейност и повече инвестиции, няма как да се вдигнат заплатите, каза Попчева. Тя добави, че членство в еврозоната е ясният икономически път за това.
Попчева коментира в отговор на въпрос, че по-високата инфлация след въвеждане на еврото в страни с валутен борд не е свързана с него. Тя отбеляза, че инфлацията, която има в ЕС, се дължи на два фактора -  енергийните цени и цените на храната. Балтийските страни като нас са зависими от руския газ, понеже сме в периферията и в началото беше по-трудно да диверсифицираме енергийните източници, затова инфлацията при тях е по-висока. Тя няма нищо общо с валутния борд, посочи евродепутатът. Валутният борд е все едно, че имаме евро, защото валутният ни курс е фиксиран с еврото, каза Попчева и припомни, че в националния ни план за въвеждане на еврото се предвижда период, в който ще се предоставят двете валути паралелно.
За опасенията от вдигане на цените с приемане на еврото, Ева Мария Попчева каза, че от нейния опит в Испания и в Германия е имало закръгляне на цените, обаче по думите й това, за което хората не говорят е, че е имало закръгляне на цени и надолу. Друга възможност, която някои държави при приемането на еврото направиха, е със законодателство относно регулиране на цените и контрол, което например може и в България да се направи, добави тя.
Отлагане на присъединяването към еврозоната може да стане, ако не се приемат необходимите законодателните реформи, каза още евродепутатът. Много е важно да разберем, да го разберат и българските граждани, че в крайна сметка това е едно политическо решение, посочи Попчева. Ако политическите сили в България не желаят да влезем в еврозоната, ще е много трудно. Теоретично тогава другите държави членки могат да започнат да питат защо не го правим и да поискат отговорност, но в крайна сметка е важно и гражданите да поемат своята отговорност и да изискват от своите народни представители да си свършат работата, каза Попчева. 
Попитана за инициативата за провеждане на референдум за еврото, Ева Мария Попчева коментира, че такъв референдум би бил против българската Конституция и против договорите на ЕС. В Договора си за присъединяване към ЕС, България има задължението да се присъедини към еврото, така че не може впоследствие да искаме като държава да нарушаваме един международен договор, какъвто е Договорът ни за присъединяване към ЕС, каза евродепутатът. Така че бих казала да не си губят времето и парите за организирането на един референдум, който няма никакъв смисъл, посочи още евродепутатът.