Родената в Малайзия Мишел Йео спечели "Оскар" за най-добра актриса за ролята си в нестандартния и на моменти озадачаващ филм "Всичко навсякъде наведнъж", който плени Холивуд, съобщават световните агенции.
Това е първа награда на американската Академия за кинематографично изкуство и наука за 60-годишната Йео от първа номинация. Тя става първата азиатка с приз в категорията за главна женска роля. 
Мишел Йео беше смятана за фаворитка за наградата, след като спечели призовете на Гилдията на филмовите актьори и "Златен глобус". Основната й конкурентка беше Кейт Бланшет за "Тар". 
Във "Всичко навсякъде наведнъж" героинята на Мишел Йео, Евелин, се опитва да подаде данъчната си декларация, когато е въвлечена в алтернативни вселени.
Йео започва кариерата си в хонконгски екшъни през 90-те години на миналия век. Актрисата прави пробива си в Холивуд, когато е избрана за момиче на Бонд във филма от поредицата за агент 007 "Винаги ще има утре" (1997), в който си партнира с Пиърс Броснан. 
Оттогава Мишел Йео се радва на успех в различни жанрове, затвърждавайки репутацията си на високобюджетна екшън звезда и забележителен актьорски талант.
Сред най-известните филми с нейно участие са "Тигър и дракон" (2000), "Мемоарите на една гейша" (2005) и "Луди богати азиатци" (2018).
За отличието "Оскар" в категорията за най-добра актриса Мишел Йео надделя над Ана де Армас за "Блондинка", Кейт Бланшет за "Тар", Андреа Райзбъро за "Лесли" и Мишел Уилямс за "Семейство Фейбълман".
Наградите "Оскар" бяха раздадени за 95-и път на церемония в театър "Долби" в Лос Анджелис. Водещ на шоуто беше комикът Джими Кимъл.