Секретарят на Конвенцията за опазване на нематериалното културно наследство (Конвенция 2003) Тим Къртис връчи сертификата за вписване на „Традицията на отглеждане на коне от породата Лапицан“ в представителния списък на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство на човечеството. Това стана на церемония, организирана от ЮНЕСКО, на постоянния представител на Босна и Херцеговина в ЮНЕСКО Бояна Кондич Панич, предаде босненската агенция ФЕНА.
Решението за вписване на традицията за отглеждане на лапицански коне в Представителния списък на нематериалното културно наследство на човечеството беше взето през декември 2022 г. на 17-та сесия на Междуправителствения комитет на ЮНЕСКО за опазване на нематериалното културно наследство в Рабат, Кралство Мароко.
Това е петият обект от нематериалното наследство на Босна и Херцеговина в представителния списък на ЮНЕСКО и първият, подготвен като серийна номинация, съобщиха от Министерството на външните работи на Босна и Херцеговина.
Инициативата за регистриране на „Традиция на отглеждане на коне от породата Лапицан“ започна в Словения заедно с Австрия, Хърватия, Унгария, Словакия, Румъния, Италия и Босна и Херцеговина.
Началото на отглеждането на лапицански коне е свързано с Хабсбургската монархия, но днес лапицанските коне имат специална роля в традициите и бита на селските райони, като част от традиционните ритуали и празненства, се посочва в съобщението.
(Тази информация се разпространява от БТА по договор с босненската агенция ФЕНА)