Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън приветства днес новината, че Саудитска Арабия и Иран възобновяват дипломатическите отношения - напредък, постигнат след преговори в Китай, предадоха световните агенции, като се позоваха на Джон Кърби, говорителя на Съвета за национална сигурност на Белия дом.
Саудитска Арабия и Иран, двете регионални сили в Близкия изток, скъсаха дипломатическите връзки през 2016 г. след атака срещу саудитски дипломатически мисии, извършена от протестиращи в Иран след екзекуцията от Рияд на влиятелен шиитски духовник.
Според съвместно изявление Рияд и Техеран са се договорили да подновят дипломатическите си отношения и да отворят посолствата и дипломатическите си мисии до максимум два месеца.
За Вашингтон това споразумение представлява възможност да се сложи край и на гражданската война в Йемен, където Саудитска Арабия и Иран подкрепят противниковите лагери.
"Ние бихме искали тази война в Йемен да приключи и това споразумение може да ни отведе до този завършек", каза Кърби, но предупреди, че трябва да се види дали Иран ще изпълнява задълженията си по споразумението със Саудитска Арабия. Кърби припомни, че Иран "не е режим, свикнал да държи на думата си".