Президентът на Аржентина заяви вчера, че ще изпрати още стотици служители на федералните сили за сигурност в централния град Росарио, където насилието, свързано с наркотици, привлече вниманието на международната общност заради неотдавнашна заплаха срещу футболната звезда Лионел Меси, предаде Асошиейтед прес.
Смъртта на 11-годишно момче през уикенда засили тревогата и гнева в Аржентина заради ескалиращото насилие в града след заплашителната бележка, оставена миналия четвъртък, когато нападатели откриха огън по супермаркет, собственост на роднините на Меси.
Не е ясно защо Меси и роднините му са станали мишена, но тогава официални лица изказаха публично предположение, че това е опит на наркотрафиканти да сплашат цялата общност. 
В неделя 11-годишно дете беше убито, а три други деца, включително 2-годишно, бяха ранени при стрелба, която според властите е свързана с войни между съперничещи си банди.
Вчера президентът Алберто Фернандес обяви, че федералното правителство ще увеличи броя на федералните сили за сигурност в пристанищния град до 1400 души. 
Ще бъдат изпратени и армейски инженери, които да подпомогнат изграждането на инфраструктура за бедните квартали, каза Фернандес.
"Разбирам, че Росарио има нужда от нас", каза Фернандес в записано видеопослание за града, който се намира на около 300 км северно от столицата. "Знам, че силите им за сигурност са недостатъчни", добави той
Освен това президентът заяви, че правителството ще инсталира 600 нови камери за наблюдение със софтуер за разпознаване на лица в Росарио и ще открие нов клон на агенцията си за борба с прането на пари, за да се справи с финансирането, свързано с наркотици.