Природозащитната организация "Енвайрънментъл екшън Германия" (Environmental Action Germany - DUH) подаде иск в съда срещу планираното изграждане на терминал за внос на втечнен природен газ на балтийския остров Рюген, предаде ДПА.
Искът е конкретно насочен срещу одобряването на тръба с дължина около 38 километра, свързваща крайбрежния град Лубмин с Рюген. Според природозащитниците изграждането на този тръбопровод ще бъде "голяма заплаха" за туризма на острова, както и за Балтийско море и за защитените зони в региона.
Искът окачествява плановете като "прекалено големи", а процеса на одобрение като "неадекватен". Освен това строежът ще засегне негативно морските птици, обитаващи района.
Според плановете край югоизточния бряг на остров Рюген трябва да бъдат изградени две платформи, за които да бъдат закрепени плаващи терминали за ВПГ. През януари в Лубмин вече заработи друг терминал за втечнен природен газ.
Проектът край Рюген трябва да бъде осъществен от енергийния гигант Ер Ве Е (RWE) по поръчка на федералното правителство. Той е част от усилията на Берлин да диверцифицира енергийните си доставки и да отхвърли изцяло зависимостта от Русия.