Четири месеца след пускането на пазара на "Пиксел уоч" (Pixel Watch), "Гугъл" (Google) добавя и ключова функция за запазване на здравето на потребителите на смарт часовника - "разпознаване на падане", предаде ДПА. 
Функцията, която е достъпна за потребителите на смарт часовници на "Епъл"  (Apple) от 2018 година, има за цел да засече, когато човек падне тежко и да предупреди службите за спешна помощ, ако той не се движи или не отговаря в рамките на определен период от време.
Тъй като "Епъл уоч" е "златен стандарт" при смарт телефоните, най-новата функция на "Пиксел уоч" доближава устройството на "Гугъл" до превръщането му в следващия най-добър продукт след часовника на "Епъл" и  риблизително на същото равнище като часовниците "Самсунг галакси" (Samsung Galaxy). 
"Гугъл" съобщи, че може да използва сензорите за движение и машинното обучение, за да разграничи тежко падане от активната физическа дейност, гарантирайки, че часовникът няма да задейства случайно повикването за спешна помощ.
"Гугъл" обяви по-рано, че е тествал функцията при разнообразни дейности, свързани със сериозно изразходване на енергия като бърпи, скачане и плуване, за да гарантира, че тя се активизира правилно. 
Както други подобни функции на смартфоните на "Епъл", "Гармин" (Garmin) и "Самсунг" часовникът ще вибрира, издава звуков сигнал и изписва уведомление на екрана, ако ползвателят му не се движи за около 30 секунди след падането.
Ако всичко с потребителя е наред, той може да докосне прозорец "Аз съм ОК", за да отхвърли известието. Ако обаче има нужда от помощ, може да докосне "Паднах, нуждая се от помощ", за да бъде свързан със службите за спешна помощ.
Притежателите на "Пиксел уоч" ще могат да активират новата функция на смартфона си в съпътстващото приложение за часовник или на приложението "Лична безопасност" на часовника. 
"Гугъл" обяви обаче, че функцията ще бъде достъпна само в определени всички страни.