На добър и еднопосочен път сме към нормализиране на отношенията между Косово и Сърбия за европейско добросъседство, заяви косовският премиер Албин Курти след срещата си с президента на Сърбия Александър Вучич снощи в Брюксел, предаде КосоваПрес. 
След срещата между двамата, която се проведе с посредничеството на ръководителя на дипломацията на ЕС Жозеп Борел и специалния представител на ЕС за диалога между Белград и Прищина Мирослав Лайчак, Курти заяви, че е бил готов да подпише споразумение около плана на ЕС, но сръбската страна е отказала да направи същото.
Косовското правителство съобщи подробности от срещата в Брюксел в прессъобщение, като подчерта, че между сръбската и косовската страна е постигнато споразумение текстът на предложението на ЕС, подкрепено от Германия, Франция, Италия и САЩ, да не бъде променян, пише вестник „Коха Диторе“. В съобщението се казва още, че въпреки че Сърбия не е имала готовност да подпише предложението, Сърбия и Косово ще започнат преговори за плана на изпълнение. 
„Имахме положителна конструктивна среща в Брюксел и тя беше потвърждение на това, че европейското предложение е приемливо и няма да се променя. И по-рано бях казал, че то е добра основа за по-нататъшни преговори и е солидна платформа за напредък, а напредъкът от тук насетне ще бъде по плана за изпълнение (…), но ще има и следваща среща на високо ниво някъде към средата на март с посредничеството на г-н (Жозеп) Борел и г-н (Мирослав) Лайчак. По този случай благодаря и на двама им за работата им до момента и мисля, че сме на добър и еднопосочен път към нормализиране на отношенията между Косово и Сърбия за европейско добросъседство“, заяви косовският премиер, цитиран от КосоваПрес.
По думите на Курти предложението съдържа пет изречения в преамбюла си и десет члена, като след публикуването му ще може да се направи публично демократично обсъждане, допълва агенцията.
В прессъобщението на косовското правителство, цитирано от „Коха Диторе“, договореният текст на европейското предложение е „между страните (Косово и Сърбия), които се признават една-друга за равностойни, и е постигнат на основата на зачитане на суверенното равенство на държавите, зачитане на тяхната независимост, автономия и териториална цялост“.
„Споразумението, наред с други неща, гарантира взаимното признаване на документи и държавни символи между Косово и Сърбия, утвърждаването на постоянни мисии и гаранции, че никоя от страните не представлява и не действа от името на другата в международната сфера. С това споразумение Сърбия също се задължава да не възпрепятства и да не се противопоставя на членството на Република Косово в която и да е международна организация“, се подчертава в съобщението.