Министърът на правосъдието на Полша Збигнев Жобро заяви, че полски прокурори са разпитали 1700 свидетели на предполагаеми руски военни престъпления в Украйна. Всички събрани доказателства, включително филми и снимков материал, са били изпратени на Международния наказателен съд (МНС) в Хага, каза Жобро, който е и главен прокурор на страната, предаде полската новинарска агенция ПАП.
МНС сега се запознава с доказателствата. "В хода на много интензивни разследвания дадоха показания 1700 свидетели и ние решихме, че няколкостотин от тях са от съществено значение за разследването на военните престъпления, извършени по време на тази агресивна война, водена от Русия", каза Жобро. Той обърна внимание, че Полша е първата страна, започнала разследване на руските военни престъпления в Украйна.
Дариуш Барски - полският национален прокурор, отговарящ за разследването на военни престъпления - заяви, че вниманието е съсредоточено основно върху убийствата на цивилни, изтезанията, унищожаването на имущество и незаконните депортации.
Полша започна официално разследване на предполагаемите руски военни престъпления в Украйна още на 28 февруари 2022 г. - четири дни след инвазията. През март прокурори от Полша, Украйна и Литва сформираха съвместен разследващ екип, към който впоследствие се присъединиха техни колеги от Естония, Латвия, Словакия, Румъния и МНС.