В централата на НАТО годишнината от началото на войната в Украйна бе отбелязана с фотоизложба на румънската агенция Аджерпрес, предаде специалният кореспондент на агенцията в Брюксел.
Изложбата с фотографии на опустошената от войната Украйна е организирана с подкрепата на постоянните делегации на Румъния и на Полша в НАТО и на мисията на Украйна. На откриването на изложбата присъстваха заместник-генералният секретар на НАТО Мирча Джоана и други висши служители на Алианса.
„Изложените тук снимки са трудни за гледане. Но те трябва да се видят, не трябва да отклоняваме поглед. Те показват нация под атака: бодлива тел, куршуми и изгоряло военно оборудване, разрушени домове, училища и болници. Детство и открадната невинност. Цивилни, паднали мъртви на улицата. Те напомнят, ако е необходимо, за бруталността на Путин, за пълното му незачитане на човешкия живот, за решимостта му да унищожи Украйна и да преобърне международния ред, основан на правила", заяви Мирча Джоана пред присъстващите посланици и военни представители в НАТО.
"Ако Путин победи в Украйна, той и други като него ще научат ужасяващ урок: че агресията върши работа, че бруталността върши работа, че войната върши работа. Не можем да позволим това да се случи. НАТО ще остане в Украйна толкова дълго, колкото е необходимо", добави високопоставеният представител на НАТО.
Мирча Джоана заяви, че откакто Путин е наредил на танковете си да пресекат границите на Украйна преди една година, НАТО е предоставила „безпрецедентна подкрепа, с около 120 милиарда щатски долара финансова, хуманитарна и военна подкрепа, включително танкове, модерни отбранителни системи, боеприпаси и друго военно оборудване ."
Заместник-генералният секретар на НАТО подчерта, че САЩ са най-големият участник, но другите европейски съюзници и Канада са предоставили повече от половината от общата помощ. 
„Фотографиите на румънската информационна агенция Аджерпрес, изложени тук, представят само една малка част от огромното количество доказателства, събрани срещу Русия в Украйна. Това са военни престъпления, това е престъпление срещу човечеството: убийства, изнасилвания, изтезания, принудително депортиране и отвличане и принудително осиновяване на деца по невъобразим начин (...) На отговорните трябва да се потърси сметка, не може да останат безнаказани за подобни зверства. Но снимките в тази изложба показват и друго нещо, те показват една непокорна нация, стояща изправена, смели въоръжени сили, залагащи живота си на карта, горд народ, който няма да бъде победен. Пламъкът на свободата няма да бъде потушен в Украйна", каза още Мирча Джоана.
Той увери, че "Украйна може да разчита на НАТО, ние ще бъдем до вас, колкото е необходимо".
Ръководителката на мисията на Украйна към НАТО Наталия Галибаренко заяви, че "измина една година, откакто Русия започна пълномащабната си агресия срещу Украйна, 365 дни от това, което се очакваше да бъде тридневна военна операция".
"Една година по-късно Украйна продължава да се бори за свобода и ние ще се борим толкова дълго, колкото е необходимо, за да победим", каза украинският дипломат.
Галибаренко каза, че през тази година на война Украйна се е научила да чука на всяка врата и да цени всяка помощ, която може да получи. „Така научихме кои са ни приятели и кои само се представят за такива“, добави тя. 
Наталия Гарибаленко благодари на всички присъстващи на изложбата в централата на НАТО, защото „те направиха Украйна много по-силна в този ден“.
„Благодарна съм на всички нации, които разбират колко много Украйна се нуждае от политическа, практическа подкрепа, артилерия и боеприпаси, модерни танкове, ракети с голям обсег и, надявам се, в бъдеще, модерни самолети. (...) Трябва да укрепим динамиката на нашето сътрудничество, докато Украйна надделее. Повече подкрепа сега, означава по-бърза победа и мир", призова тя.
Украинският дипломат подчерта, че изложбата на Аджерпрес, организирана съвместно с румънските и полските колеги, напомня на всички какво [хората на Украйна] са преживели през тази година.
„Това е изложба на скръб и опустошение, но за мен най-вече това е смелост, сила на духа и решимост за победа. Слава на Украйна“, каза Гарибаленко под аплодисментите на стотиците участници в събитието. След това заместник-генералният секретар на НАТО Мирча Джоана помоли присъстващите да запазят минута мълчание за жертвите на войната в Украйна.
Посланикът на Румъния в НАТО Дан Некулаеску каза, че "преди една година, в ужасната нощ на 24 февруари 2022 г., светът, който познавахме, се промени завинаги. Войната се върна на европейския континент".
Той подчерта, че пред очите на хората се разкриват картини, наподобяващи сцени от Втората световна война, но разкриващи трагедията на украинския народ.
„Изложбата, подредена зад мен, изобразява тази трагедия, това опустошение и огромното човешко страдание, причинено от бруталната агресивна война на Русия срещу Украйна. Бих искал да използвам тази възможност да благодаря на Румънската национална агенция по печата, която любезно предложи снимките, заснети в места като Буча, Бородянка, Ирпин, Харков и Бахмут. И също така позволете ми да похваля работата на военния кореспондент [Кристиан Лупаску], който е сред нас днес, с нас в централата на НАТО. Това са много силни снимки, които ни пренасят толкова ярко сред разрушенията, причинени от войната, но те също така ни показват истинската храброст на народа на Украйна, която продължава да бъде истински вдъхновяваща за цялата планета“, каза Дан Некулаеску.
Заместник-постоянният представител на Полша Дамян Пшеньосло изтъкна, че „на 24 февруари се навършва една година от пълномащабната въоръжена агресия на Русия срещу Украйна, срещу нейния суверенитет, териториална цялост и политическа независимост, но също и срещу основните човешки права на обикновените хора на сигурен живот и да се надяваме на по-добро бъдеще."
„През изминалата година видяхме нашата съседка Украйна да се сблъсква с всички нюанси на жестокост, извършвани от тези „защитници на отечеството“: редовни бомбардировки на училища и болници, масови гробове, изнасилвания, отвличания, отвлечени деца и принудително заселване“, каза полският дипломат."Поражението на Русия е предпоставка за европейския суверенитет. Крайно време е Европа да стане независима от зловредното влияние на Русия и продължаващото разрушаване на нашата сигурност и стабилност въз основа на империалистическите фантазии на Москва", каза той.
В края на официалната част на събитието Мирча Джоана благодари на генералния директор на Аджерпрес Клаудия Николае и на военния кореспондент Кристиан Лупаску за участието им в организирането на изложбата.
Чрез румънските журналисти заместник-генералният секретар на НАТО Мирча Джоана благодари на международната преса, че е там, за да поема рискове и да помогне свободният свят да бъде информиран за истинската същност, реалните последствия и реалния, тежък брой на жертвите.
(Новина, избрана от румънската агенция АДЖЕРПРЕС за публикуване от БТА съгласно договора за сътрудничество между агенциите)