Две сестри с пет деца, възрастни родители и леля, котки и кучета - това е голямата фамилия, с която Олена Куца напуска родната Одеса в първите дни на войната. Сестрите шофират двата семейни джипа стотици километри, за да избягат от шока и ужаса, стигайки до България. Усещат фамилията като спасителен пояс, който ги държи заедно, за да се подкрепят и да си помагат, да устояват на стреса от войната и живота на бежанци.
През лятото „Утро“ разказа историята на другата сестра - Марина Шибко, майката на двамата шампиони по карате: Даня и Макс, и съпруга на моряка Артьом.
Съпругът на Олена - Орест, работи на нефтена платформа в Северно море. Моряк, но и обучен парамедик, който може да оказва първа помощ на пострадали, ако се случи авария или беда на огромното съоръжение. Идва си в Русе за седмица-две през няколко месеца. Тогава много
обичат да пътуват из България, да опознават нови места и хора - както са го правели и преди войната
А в новото всекидневие, което продължава вече година, Олена отглежда трите им деца. Най-големият е Никита, работи на пазар за зеленчуци в Русе, говори най-добре български от всички, оправя се сам. Тийнейджърката София учи онлайн в украинското си училище. Дълго време преживява мълчаливо това, че са я изтръгнали насила от обичайната й среда. Олена много се притеснява за нея, успокоява се, едва когато София се записва на танци в Русе и вече не седи непрекъснато втренчена в екрана на телефона си. Даже най-сетне започва да учи български език, за да си общува с нови български приятели. 
Петгодишната Катя е сред най-любвеобилните деца, които съм срещала. Леля Нина често води Катя и братовчед й Макс в Хуманитарния център на „Каритас“ да рисуват и да играят. Родителите на Олена - Игор и Людмила, все още живеят в голяма къща в село Красен, където отглеждат домашните любимци на фамилията - кучета и котки. Връщат се от време на време до Украйна, когато преценят, че е възможно въпреки войната.
„Олена е невероятен оптимист
От време на време преподава английски онлайн в Украйна, учи IT онлайн“, разказва Кремена Цанева от „Каритас“-Русе. Тя е сред първите българи, които посрещат Олена и Марина и за няколко месеца се превръща в тяхна истинска приятелка. Заедно ходят на всички възможни културни събития в Русе.
Когато си били в Украйна, сестрите Олена и Марина веднъж седмично задължително ходели на театър или на концерт. Сега се опитват да създадат тази нормалност и в Русе.
„Оня ден на концерта на Биг бенд Русе с Михаела Филева Олена беше една от най-развълнуваните сред публиката. После някой коментира, че сигурно са я взели за лидер на фен клуба на Михаела Филева. Толкова очарователно и искрено се радва, аплодира, благодари за удоволствието“, разказва Креми. 
„Да й завиди човек на позитивната гледна точка. Колата й се счупила, тя го разказва с усмивка. Олена винаги се опитва да намери светлината в тунела“, обяснява Креми.
Когато колата им се развалила, петгодишната Катя много се притеснила, питала за нея.
Детето възприемало автомобила като единствено сигурно място, където могат да бъдат всички заедно
както по време на онова дълго пътуване далеч от дома. Креми продължава: „Какви кошмари създава войната, и за родителите, и за децата... А те всички са толкова позитивни и добри! Говорихме за това как един ден, когато всичко свърши, ще си отидат, и кой знае кога ще се видим. А Олена ми каза - не бъди тъжна, когато всичко се успокои, ние просто ще си идваме веднъж-дваж до Русе през годината“.