Изразяваме почитта и подкрепата си към украинския народ, за смелостта, търпението и решителността да защити собствената си територия, каза министърът на отбраната на Република Северна Македония Славянка Петровска на пресконференция днес след среща с украинския си колега Олексий Резников в Киев, съобщи специално за БТА агенция МИА.
„Такъв акт на брутална агресия и терор срещу цивилното население, деца, жени, възрастни хора, е немислим за която и да било цивилизация в 21-ви век. Затова от самото начало правителството на Република Северна Македония осъди руската агресия в Украйна, която е неоправдана и с нищо не е провокирана. Без колебание заставаме на страната на правдата и човешкото достойнство, на страната на истината“, каза Петровска.
Тя отправи послание към украинските власти и украинския народ, че Република Северна Македония категорично осъжда руската агресия в Украйна и изрази силна подкрепа за нейния суверенитет и право на самоотбрана.
„Ние бяхме ясни и шумни от самото начало на агресията, преди почти една година, когато казахме „не“ на кръвопролитието, „не“ на унищожението в 21-ви век. Мирът трябва де бъде възстановен веднага“, подчерта Петровска.
Тя се върна и към досега оказаната хуманитарна и военна помощ, която Република Северна Македония изпрати на Украйна, защото, както тя се изрази, „твърдо вярваме в правото на всяка страна на самоотбрана и уважение към правилата и принципите, на които се основава международната общност“.
Министър Резников, от своя страна, изрази голямата си благодарност за подкрепата на Република Северна Македония и каза, че украинският народ никога няма да забрави това. Наричайки Петровска „смела министърка, която в знак на приятелство е пътувала до смелата страна“, Резников подчерта, че Украйна е решена да възстанови мира.
При посещението си в Киев Петровска положи венец на Стената-паметник на жертвите на Украйна. В град Ирпин - мястото, където украинските сили спряха настъплението на руските сили към столицата на Украйна, Петровска имаше и възможност да бъде свидетел на опустошенията, причинени от беззаконната и непровокирана агресия на Русия срещу самостоятелна и независима Украйна.
Това е новината на деня в Република Северна Македония, избрана от Медийната информационна агенция /МИА/ за публикуване от БТА съгласно споразумението за обмен на информация и професионално сътрудничество, което предвижда всеки ден националните информационни агенции на България и Република Северна Македония да си разменят директно избрана от другата агенция новина на деня от съответната страна, а другата агенция да я публикува на своя интернет сайт без промяна с изрично посочване и цитиране на партньора й като източник.