В Университетската библиотека на Косово днес бе представена книгата на Арсим Маджеран „Майсторът“ (Kryemjeshtri), посветена на косовския треньор по джудо Дритон Кука, предаде за БТА агенция КосоваПрес.
Ролята на Кука за популяризирането на Косово на международната арена беше изтъкната от видни фигури от областта на спорта и политиката в страната, според които той е двигателят на последователните успехи на Косово чрез джудото.
Министърът на културата, младежта и спорта Хайрула Чеку каза, че книгата „Майсторът" разкрива дългия път на треньора Кука към успеха. Чеку подчерта още, че джудото ще бъде винаги подкрепяно от неговото министерство и държавата, за да се осигури приемственост за успехите в този спорт, чиято формула Кука трябва да пази в тайна от другите държави.
Благодарейки за книгата, президентът на Косовския Олимпийски комитет (КОК) Исмет Красничи каза, че многото медали, сред които три златни от Олимпийски игри, доказват, че работата на Кука е несравнима и неповторима в този спорт. Той обяви, че КОК ще работи и по издаването на книга за успехите в джудото на Олимпийските игри в Токио 2020.
Авторът на книгата Арсим Маджеран изтъкна, че в нея са включени факти и подробности за Дритон Кука, които никога досега не са били оповестявани публично.
Получавайки първия екземпляр на книгата, Дритон Кука, каза, че се гордее с работата и постигнатите успехи до момента, но както винаги е убеден, че може още повече.
Той каза, че представената днес книга ще даде възможност постигнатите успехи да останат като наследство за следващите поколения.
На представянето на книгата присъстваха и фигури от политическия живот като председателя на Демократическата партия на Косово Мемли Красничи и председателя на Алианса за бъдещето на Косово Рамуш Харадинай, както и личности от други области.
(Това е новина от деня в Косово, избрана от агенция КосоваПрес за публикуване от БТА съгласно споразумението за обмен на информация и професионално сътрудничество, което предвижда всеки ден националните информационни агенции на България и Косово да си разменят директно избрана от другата агенция новина на деня от съответната страна, а другата агенция да я публикува на своя интернет сайт с изрично посочване и цитиране на партньора й като източник.)