Букурещката деветка, която обединява държавите от източния фланг на НАТО, осъди днес войната на Русия в Украйна, предаде Ройтерс, като се позова на изявление пред журналисти на Марчин Пшидач, съветник на полския президент Анджей Дуда.
Агенцията отбелязва, че всички тези страни са се присъединили към алианса след като през Студената война са били доминирани от Москва.
"Всички съюзници изразиха съгласие да оказват подкрепа един на друг в случай на заплаха", каза Пшидач след днешната среща във Варшава на американския президент Джо Байдън с лидерите на държавите от групата.
"Следващата точка от декларацията беше осъждането на бруталната, кървава война срещу Украйна, която води Русия. Всички страни членки на Букурещката деветка сложиха подписа си под тези думи", посочи съветникът на полския президент.
В приетата декларация, продължи Пшидач, се потвърждава "общото участие в продължаването на политиката на сдържане и отбрана".
"Участниците във Формата (Букурещката деветка - бел. ред.) се застъпиха за продължаване на политиката на отворени врати в НАТО. За Украйна има място в Европа, както и в евроатлантическите структури", отбеляза Пшидач.
"В декларацията се говори за необходимостта от продължаване на засиленото присъствие на (силите) на НАТО на източния фланг на алианса, отчитайки факта, че главните предизвикателства в областта на сигурността за цялата северноатлантическа общност идват от източна посока", каза съветникът на полския президент.
Пшидач подчерта, че голямо внимание в декларацията се отделя на осъждането на т. нар. специална военна операция на Русия в Украйна.