Възможностите за създаване на услуги за подкрепа на пострадали от домашно насилие обсъдиха на среща днес служители на Областната администрация, на Общините Кюстендил и Дупница, Областната дирекция на МВР и фондация "Анимус", съобщиха от пресцентъра на Областната администрация в Кюстендил. Инициативата за провеждане на такива срещи в цялата страна е на фондация "Анимус", заради зачестилите случаи на домашно насилие и липсата на кризисни центрове в страната.
Коментирани бяха социалните услуги, предоставяни на територията на Кюстендилска област, взаимодействието между институциите, както и възможността за откриване на кризисен център за настаняване на пострадали от домашно насилие.
Заведените искови молби за поставяне на мерки за защита в област Кюстендил за изминалата година са 58 на брой, стана ясно след срещата. За сравнение през 2021 г., те са били 64, като от тях издадените заповеди за незабавна защита и постановени мерки са 42.
Двадесет са издадените заповеди за постоянна защита и постановени мерки, а 22 са прекратените дела по Закона за защита от домашно насилие (ЗЗДН), поради оттегляне на молбата. Оттеглянето на молбата става обикновено след извинения, оправдания и обещания, че това няма да се повтори. Съжалението и извинението обаче от страна на извършителя траят около 24 часа", посочиха от фондацията.
Катя Паскалева от фондация "Анимус" каза, че на територията на Кюстендилска област липсват специализирани услуги в подкрепа на жертвите на домашно насилие, а това влияе изключително много на жертвите. "Те просто не търсят помощ, защото няма на кого да разчитат", допълни Паскалева.
Заместник - областният управител на Кюстендилска област Валентина Караганова посочи, че фондацията може да разчита на институционална подкрепа и помощ в лицето на администрацията. Според нея темата за домашното насилие трябва да бъде изваждана на фокус и коментирана публично. Според нея така жертвите на домашен тормоз ще изпитват по-малко страх и притеснение да търсят помощ. "Темата е чувствителна и изисква ангажираност от страна на всички", коментира още Караганова. 
Фондация "Анимус" е основана от жени, професионалисти в помагащите професии – психолози, психотерапевти, социални работници. Създадена е през 1994 г., през 2001 г. придобива статут на организация в обществена полза. Мисията ѝ е да насърчава здравословната комуникация между хората и равенството между половете в българското общество. В момента организацията управлява Националната гореща телефонна линия за пострадали от насилие (0 800 1 86 76), финансирана от Министерството на правосъдието. Чрез своите експерти организацията е участвала в създаването на всички ревизии на Закона за закрила на детето, Закона за защита от домашно насилие и Закона за социалните услуги.