Евентуални санкции срещу Русия в областта на ядрената енергетика биха навредили на интересите на Унгария и не трябва да бъдат предлагани от Европейския съюз, заяви днес унгарският министър на външните работи и търговията Петер Сиярто, цитиран от Ройтерс. 
Унгария, която купува от Русия много енергийни продукти, планира да разшири своята атомна централа "Пакш" (Paks) в сътрудничество с руската държавна корпорация "Росатом". Тя изгражда два реактора ВВЕР-1200 от поколение "3 Плюс" на площадката на АЕЦ "Пакш-2" на брега на река Дунав.
Към момента АЕЦ "Пакш" има четири малки реактора ВВЕР-440 руско производство с общ капацитет от около 2000 мегавата, които са пуснати в експлоатация между 1982 г. и 1987 година.
Европейският съюз е близо до приемането на 10-ти пакет от санкции срещу Русия. Страните от ЕС се надяват да постигнат днес споразумение по него, ако успеят да преодолеят различията си относно забраната за вноса на руски диаманти и каучук, съобщиха дипломати от Евросъюза, цитирани от Ройтерс. 
Новият санкционен пакет няма да включва мерки срещу Русия в областта на ядрената енергетика, а руската държавна корпорация "Росатом" няма да бъде добавена към списъка на компаниите, попадащи под удара на санкциите, обявиха дипломати. Причината - няколко европейски страни, сред които е и Франция, купуват уран от Русия за реакторите на своите атомни централи.