ГЕРБ призовава компетентните органи да не позволяват Луковмарш да поставя под съмнение репутацията на България като страна на толерантността, написа в профила си във фейсбук лидерът на партията Бойко Борисов.
Той посочва, че борбата с антисемитизма и езика на омразата винаги е била водещ приоритет за правителствата на ГЕРБ. В резултат на системни усилия от страна на редица държавни институции, въпреки законовите пречки, третият кабинет на ГЕРБ успя за две поредни години - през 2020 и 2021 г., да осуети провеждането на "срамното и петнящо столицата и страната ни събитие, познато като Луковмарш", се припомня в публикацията.
"След като с притеснение и нескрито съжаление проследихме възобновената миналата година грозна практика - ултранационалисти да се събират в центъра на София и с действията си да уподобяват и препращат към мрачни и срамни исторически периоди, категорично призоваваме компетентните органи в лицето на МВР, специализираните служби за сигурност и Столична община, да се върнат към времето отпреди две години и да не позволяват факелното шествие, т. нар. Луковмарш, да поставя под съмнение репутацията на България като страна на многообразието, толерантността, търпимостта и уважението", заявява Борисов.
Като остро осъждаме всеки опит за отдаване на почит към "човеконенавистнически режими и техните последователи", настояваме държавата да се придържа към вече установените във времето опит и добри практики, с които да защити честта и достойнството на всички граждани като не позволява улиците и градовете ни да се превръщат в арена на омразата, завършва поста си лидерът на ГЕРБ.
Ген. Христо Луков е български военен деец, завършил е Военното училище в София през 1907 г., участник е в Балканската война -1912-13 г. и в Първата световна война. Бил е министър на войната 1935-1938 г. Бил е ръководител на Съюза на българските национални легиони - 1942-43 г.  Т.нар. Луковмарш започва през 2003 г. като малко местно събитие с участието на 15 души, по данни на отдел "Справочна" на БТА. За първи път маршът не е проведен през 2020 г. след заповед на кмета Йорданка Фандъкова, потвърдена и от Върховния административен съд. Следващите две години – през 2021 г. и през 2022 г., шествието в памет на ген. Христо Луков е прекратено със заповед на кмета на София Йорданка Фандъкова поради несъгласуване със Столичната община.