От началото на програмния период 2021-2027 в област Търговище са сключени 13 договора по две оперативни програми – "Храни" и "Развитие на човешките ресурси", съобщи Антоанета Марчева, представител на Областен информационен център (ОИЦ) – Търговище по време на конференцията по проект "Европа в България: Общо бъдеще", която се провежда в Националния пресклуб на БТА в североизточния град.
Общините Антоново, Опака и Омуртаг имат по три сключени договора, а Търговище и Попово – по два. По Програмата за развитие на човешките ресурси са сключени осем договора на обща стойност над 3,1 млн. лева, като по процедура "Грижа в дома" ще продължи осигуряването на патронажна грижа и почасови интегрирани здравни и социални услуги в домашна среда във всички пет общини.
Три от осемте договора са подписани от общините Антоново, Опака и Омуртаг по процедура "Укрепване на общинския капацитет" за оказване на подкрепа за укрепвана капацитета на служителите, ангажирани с изпълнението на законите от социалната сфера с цел предоставянето на по-ефективна, ефикасна и качествена грижа на лицата от най-уязвимите групи от населението в общините. Всички пет търговищки общини са сключили и по един договор за предоставяне на топъл обяд по програма "Храни и основно материално подпомагане".  
През програмния период 2014-2020 година в област Търговище са сключени 589 договора за близо 109 милиона лева по осем европейски програми. Почти 91 милиона лева е безвъзмездната финансова помощ, привлечена от всички 449 бенефициенти от петте общини.
Най-голям е броят на договорите по Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" - близо 300, на обща стойност почти 29,6 милиона лева. По тях почти 260 бенефициенти са привлекли безвъзмездна финансова помощ в размер на над 20,4 милиона лева. Основната част от проектите са по процедура "Подкрепа на макро и малки предприятия за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19". По нея са кандидатствали над 200 фирми от областта.
По Оперативна програма "Региони в растеж" са сключени 16 договора с двама бенефициенти – общините Търговище и Попово, на обща стойност над 26,3 милиона лева, като безвъзмездната финансова помощ възлиза на близо 99,7 процента. По процедура "Изпълнение на интегрирани планове за градско възстановяване и развитие 2014-2020 – Търговище" са обновени и модернизирани четири училища, две детски градини и една ясла.
По процедура "Подкрепа за деинституционализация на грижите за деца" в областния град са изградени нов дневен център за подкрепа на деца с увреждания и техните семейства, преходно жилище за деца от 15 до 18-годишна възраст и наблюдавано жилище за младежи от 18 до 21 години. Ремонтиран е Дневният център за деца с увреждания, реновиран, обзаведен и оборудван е Центърът за обществена подкрепа.
По процедура "Енергийна ефективност в периферните райони" в Попово са изпълнени мерки за енергийна ефективност в административната сграда на Общината, Историческия музей, Районното полицейско управление, Пожарната, Районния съд и прокуратурата, основни училища.
По Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" безвъзмездна финансова помощ от малко над 14 млн. лева са привлекли 24 бенефициента – общини и фирми, сключили 62 договора на обща стойност над 14,7 млн. лева. Реализирани са проекти за повишаване квалификацията на кадрите чрез професионални обучения и за подобряване условията на труд, организацията и управлението на човешките ресурси, осигуряване на мобилност.
По процедура „Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания“ общините са предоставили мобилни интегрирани здравно-социални услуги на нуждаещи се лица, включително психологическа подкрепа, консултиране, доставка на храна, хранителни продукти, продукти от първа необходимост и лекарства. В Попово местната управа е приключва проект за детски кът в полза на родители, работещи в общинската администрация.
Петима бенефициенти, сред които общини, неправителствени организации и едно училище, са сключили пет договора по оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ на обща стойност близо 810 хил. лева.
Два от проектите – за повишаване капацитета на педагогическите специалисти за работа в мултикултурна среда, все още са в процес на изпълнение. Сред останалите е проект на Община Омуртаг и училището в с. Зелена Морава за преодоляване на изолацията и ранното отпадане на ученици от етническите малцинства и/или търсещи и получили международна закрила.  
В област Търговище над 4000 души са получили подкрепа по проекти за осигуряване на топъл обяд по оперативна програма „Храни“. Бенефициенти са всички пет общини, сключили 11 договора на обща стойност над 6,8 млн. лева.
По оперативна програма „Околна среда“ е сключен един договор на стойност малко над 71 хил. лева изцяло безвъзмездна финансова помощ за провеждане на кръгла маса на тема „Натура 2000 и ползите за местното население от мрежата“ и изложени на мед и пчелни продукти.
По Програмата за развитие на селските райони със 176 бенефициенти са сключени общо 188 договора на стойност над 26,6 млн. лева. Привлечената безвъзмездна финансова помощ е над 18,6 млн. лева. По Програмата с над 2,7 млн. лева са подкрепени осем общински проекта за ремонт на улици, тротоари, пътища, спортни площадки и прилагане на мерки за енергийна ефективност на административни сгради.
Земеделските производители са получили средства за отглеждане на пчели, трайни насаждения, зеленчуци, модернизация на преработвателни предприятия, закупуване на земеделска техника и оборудване. Подкрепа са получили млади фермери. Реализирани са и инвестиции в полза на неземеделски дейности на територията на четирите общини, които подадат в обхвата на ПРСР, като закупуване на печатарско оборудване, подобряване условията на труд и оптимизация на трудовата дейност.
Интересна и полезна информация за политиките на сближаване на ЕС може да намерите в специалната страница на БТА "Европа в България: Общо бъдеще".