Проект за възстановяване на художествено-архитектурната система „Звук и светлина” за осветление на сгради и паметници спечели Община Тутракан, съобщиха от местната администрация.
Предстои подписването на договор за отпускане на финансовата безвъзмездна помощ от 180 000 лв. от Държавен фонд земеделие. В изпълнение на проекта ще бъде възстановена системата „Звук и светлина“, проектирана, изградена и въведена в експлоатация през 2010 г.
Предвижда се обновяването ѝ за осем обекта от културно-историческото наследство на града: Северната крепостна стена, паметниците на ген. Суворов, Панайот Хитов, Васил Левски, паметника на отвлечените, сградите на Етнографския музей и Обредня дом, както и на част от улица „Трансмариска“.
Проектът е част от инициативите на община Тутракан заедно и Историческия музей в града за създаване на културен продукт, който ще бъде привлекателен както за местното население, така и за посетители от страната и чужбина. 
Традиционно през лятото крайдунавския град привлича туристи благодарение на местните фестивали „Огненият Дунав“, „Празник на кайсията“, „Джулай Морнинг“, както и редица  концерти и спектакли на открито.
Годишният брой външни посетители и туристи в Тутракан, по данни на общината, е над 18 000 души.