Белгийското консулство в Истанбул е замразило издаването на над 100 разрешения за пребиваване в страната на турски граждани след сигнали за случаи на измама, свързани с посредници, които изпращат хора във Фландрия под претекст, че има недостиг на работна ръка, предаде белгийската новинарска агенция Белга за БТА.
От 2019 г. насетне фламандските работодатели могат да наемат граждани на държави, които не членуват в Европейския съюз, на позиции, при които има недостиг на кадри, като например пекари, медицински сестри или управители на обекти. Сега обаче изглежда, че някои злоупотребяват с този миграционен канал. Измамата излиза наяве, когато в един момент фламандска пекарна решава да наеме 50 пекари от Турция.
Предполага се, че консулството в Истанбул вече е замразило издаването на най-малко 130 разрешителни за работа на турски граждани във Фландрия заради подозрения за измама с разрешителните, казват източници от политическите среди. Според други източници става въпрос за над 700 разрешителни във всички райони на страната.
Точният брой на блокираните разрешителни не е потвърден, но федералният държавен секретар по въпросите на предоставянето на убежище и миграцията Никол де Мор и фламандският външен министър и министър по труда Йо Браунс потвърдиха, че е започнало разследване по случая с предполагаемите злоупотреби. "Престъпленията веднага се прехвърлят на прокуратурата", каза Браунс. Срещу някои работодатели вече се водят разследвания.
Прави впечатление, че много служители идват от един и същи регион в Турция. Освен това много заявления са подадени чрез едни и същи посредници и консултантски фирми. Това е индикация, че може да съществува организиран канал за осигуряване на пребиваване във Фландрия на роднини и приятели, отбелязва агенцията.
(Тази информация се разпространява от БТА по договор с белгийската агенция Белга.)