Министър-председателят на Косово Албин Курти заяви днес, че очаква срещата на 27 февруари в Брюксел да премине въз основа на европейското предложение, а не според интереса на една страна, а също – да има допълнителни разговори, предаде за БТА агенция КосоваПрес.
На 27 февруари косовският премиер ще се срещне в Брюксел със сръбския президент Александър Вучич.
Днес Курти каза, че сега не може да говори за други неща, тъй като зависи от посредниците, но добави, че след тази дата се очаква да бъде известно „какво“ и „кога“.
Курти направи тези изказвания след участието си в годишната конференция на Групата за правни и политически изследвания.
„Имаме европейското предложение чрез френско-германската инициатива, което вече сме установили, че е добра основа за по-нататъшни разговори. Следователно от понеделник, когато ще се проведе срещата на високо равнище, очакваме да има още разговори и да продължим напред въз основа на това предложение, но не можем да говорим за други неща сега, защото много зависи от фасилитаторите или посредниците. След понеделник ще можем да знаем повече "какво" и „кога““, каза Курти.
По отношение на възможността за обсъждане на Асоциацията [на общините със сръбско мнозинство], премиерът Курти изрази убеждението си, че участниците в срещата в Брюксел трябва да се придържат към европейското предложение, а не към интереса на една страна.
„Има пет изречения в преамбюла, има общо 10 члена и смятам, че трябва да се придържаме към предложението, което получихме, а не към интереса на една страна”, каза той.
На 27 февруари в Брюксел ще се проведе среща на високо равнище между министър-председателя на Косово Албин Курти и президента на Сърбия Александър Вучич. Срещата е по инициатива на върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеф Борел, като се очаква темата на разговора да бъде европейското предложение за нормализиране на отношенията между Косово и Сърбия.
(Това е новина от деня в Косово, избрана от агенция КосоваПрес за публикуване от БТА съгласно споразумението за обмен на информация и професионално сътрудничество, което предвижда всеки ден националните информационни агенции на България и Косово да си разменят директно избрана от другата агенция новина на деня от съответната страна, а другата агенция да я публикува на своя интернет сайт с изрично посочване и цитиране на партньора й като източник.)