Двегодишно дете получило гърч в детска ясла в Русе в сряда, а линейката се забавила 30 минути. За случая съобщи NOVA.
Сигналът подал бащата на момиченцето. Докато са се борили за живота на детето, от яслата са звънeли на телефон 112 два пъти.
Двегодишната Тея вече е добре, макар да остава за наблюдение в болница.
„Получих обаждане от приятелката ми, че детето е с висока температура и трябва да го прибера от яслата. Бях на Дунав мост, но се върнах“, разказва бащата на детето Милен Димитров.
По думите му той е заварил момиченцето сгърчено, свито на топка и в безпомощно състояние. То не имало хронични проблеми.
„Беше здраво сутринта. Играхме си, преди да го заведа на ясла“, посочи той.
„Нямаме право да даваме лекарства на децата в яслата. Започнахме да обвиваме детето с влажни чаршафи с вода и оцет, за да свалим температурата. Правехме и масаж, защото детето беше сковано. Следяхме да не си глътне езика“, заяви Теодора Миткова, която е медицинска сестра в Детска ясла номер 9 в Русе.
„Висока критичност имаше. Детето получи цианоза. Скова цялото тяло. Бяхме много уплашени. Стресът беше за целия екип“, твърди Дарина Данева, друга медицинска сестра от яслата.
По думите на двете жени е имало две позвънявания до Спешна помощ. Първият път съобщили за дете с висока температура, но десетина минути по-късно позвънили пак, за да съобщят за гърча. Това станало в рамките на 20-25 минути
„Когато парамедикът дойде, той излезе от линейката без куфар и чанта. Наложи се да се върне за оборудването. След това изнесох детето на ръце, за да тръгнем към болницата“, разказа бащата.
„Първият сигнал при нас е за дете с температура, прие го екип, който беше на адрес на болен в критично състояние в „Здравец Изток“. След 5-6 минути идва сигнал за дете с гърч. Линейката пътува от района на УМБАЛ „Медика Русе“ към квартал „Дружба“, където е детската ясла. Това са девет километра. Преминава през всички натоварени кръстовища и пристига за 11 минути, което е нормално време за реагиране. Детето е откарано в УМБАЛ „Канев“ за наблюдение“, коментира за „Утро“ директорът на Центъра за спешна медицинска помощ д-р Иванка Маринова. На въпрос имало ли е реален риск за детето, тя беше категорична - „Не!“.