Проф. д-р Маргарита Кътева, д.м.н., е председател на Дружеството по хирургия на ръка. Началник отделение „Хирургия на ръка и реконструктивна хирургия“  в Университетска болница „Софиямед“
Д-р Кътева завършва медицина в Медицински университет - София през 1983 г. Има специализация по пластична и реконструктивна хирургия в Мюнхен, Германия, където придобива и право по микрохирургия. Специализирала е хирургия на периферна нервна система и реконструктивна хирургия на крайниците в Милези център, Виена, Австрия, и придобива правоспособност със сертификат. Притежава и сертификат за перфоративни ламба. Доктор по медицина от 2008 г., а от  2011 г. е професор по „Ортопедия и травматология“. Магистър е по Здравен мениджмънт.
През 2013 г. получава сертификат за правоспособност по Хирургия на ръката, на следващата година - сертификат за правоспособност по Микросъдова хирургия.
От 2020г. е професор по микрохирургия и реконструктивна хирургия, ортопедия и травматология.

- Професор Кътева, Вие сте казвали, че хирургията на ръка е „Бутикова професия“, в тази връзка достатъчно ли е популяризирана тя в Българската ортопедия и травматология?
- От 1976 г. в България съществува дружество по хирургия на ръката. В момента членовете му са 62-ма от всички краища на България. Ежегодно се провеждат национален курс по високоспециализирана дейност по хирургия на ръката и национални конференции, на които се представят актуалните проблеми в тази област. Идеята е в България да се създаде мрежа от хирурзи, владеещи тази специалност. В края на годината през октомври ние ще бъдем домакини на европейски конгрес по хирургия на ръката.
- Русенската ортопедична школа се слави като добра, но има ли изявени специалисти в областта на хирургията на ръка?
- Да, има! Това са доц. Севдалин Ангелов, д-р Александров, д-р Ванов и д-р Граматиков.
- Сложна ли е хирургията на ръката в сравнение с рутинния травматизъм или ставното ендопротезиране? 
- Сложно е, защото в рамките на един малък орган хирурзите трябва да имат познания в съдовата, нервната, костната и пластичната хирургия
И само доброто съчетание на познанията им може да бъде в помощ на хирургията на ръката. В повечето случаи колегите ортопеди-травматолози пренебрегват този „малък“ орган. Но без него не можем, нали?
- Безспорно, Вие сте „Примата“ на хирургията на ръка в България към днешна дата, но къде се намираме според Вас на европейската и световната сцена? Имаме ли ресурса и специалистите у нас да извършваме сложни и прецизни операции в областта на ръката?
- Гордо мога да заявя, че сме редом с тях! Участваме на всички международни форуми и по този начин си поддържаме нивото на познания и оперативна дейност. Основният ресурс е желанието и мотивацията на хирурга
При нас не се използват много консумативи. Достатъчно е да имаш микроскоп, добри познания и умела ръка.
- Има ли място и роля рехабилитацията при хирургията на ръката?
- Разбира се, че има! Заявявам, че ние не можем да имаме изобщо резултати без участие на кинезитерапевтите. Вече от 2 години провеждаме съвместни форуми с цел максимална колаборация. Като моят съвет е всеки хирург на ръката да има до себе си обучен и надежден кинезитерапевт с желание за съвместна работа.