Гражданите на България заслужават да бъдат питани и колкото повече инициативи за референдуми се правят – толкова по-добре. Това заяви в Националния пресклуб на БТА във Враца Ивайло Шопски, председател на Национално движение (НД) „Бащино огнище“. Поводът за пресконференцията бе официалното представяне на организираната от тях подписка за провеждане на национален референдум за българския лев, енергетиката и семейството.
„Това е единствената гражданска инициатива, въпреки че е подкрепена от няколко политически партии и общественици. Твърдото ни убеждение е, че българският лев трябва да има бъдеще, както и българската енергетика, и е крайно време да затръшнем категорично вратата пред джендър образованието в училища и детски градини в нашата родина", каза Шопски и допълни, че всеки е добре дошъл да се включи.
„Това са най-важните ценности, които нашият народ е извоювал през вековете“, подчерта и историкът Красимир Богданов, областен координатор на ВМРО и обясни, че организацията подкрепя тази гражданска инициатива с ясното съзнание, че тези въпроси не засягат политически партии, а всички българи.
Ивайло Шопски подчерта, че не са против въвеждането на еврото, но това да стане, след като доходите на българските граждани се изравнят със средните за Европейския съюз. По отношение на енергетиката организаторите на подписката смятат, че преди да се затварят мощности – трябва да бъдат изградени заместващи такива, а по третата тема питат хората дали са съгласни "да се забрани със закон ЛГБТИ пропагандата в детски градини, училища, културни институции, както и във всяка държавна политика на България".
Присъстващите посочиха, че в момента освен тяхната, вървят и други две подписки за референдум за еврото, а желаещите да се подпишат могат да го направят в повече от една, защото няма законово ограничение в това отношение.
Шопски бе категоричен, че събраните подписи ще стигнат до следващото Народно събрание, без значение колко са събрани. По закон, за да бъдат разгледани въпросите в подписката от депутатите, подписите трябва да са над 200 хил., а при над 500 хил. - депутатите са задължени да приемат подписката за изпълнение и организиране на референдум, обясни още той.
Организаторите съобщиха, че подписи ще се събират още около месец, а желаещите да се включат в инициативата могат да го направят и през фейсбук-страницата на НД „Бащино огнище“. Във Врачанско това може да стане и през общинските ръководства на ВМРО в десетте общини на област Враца, а в областния център – в офиса на партията, като ще има и специално организирани пунктове, допълни Красимир Богданов.