От началото на подписката до момента са събрани 201 хиляди подписа на граждани в подкрепа на референдума за запазване на българския лев. Това обяви на брифинг в Националния пресклуб на БТА говорителят на Инициативния (ИК) комитет Деян Николов.
Процедурата стартира на 10 януари т.г., по закон инициаторите на допитването имат три месеца да съберат необходимия брой подписи. В случая крайната дата е 10 април т.г. Въпросът на референдума е "Съгласни ли сте българският лев да бъде единствена официална валута в България до 2043 година". Допитването е по инициатива и  подкрепено от ПП "Възраждане".
Вчера на практика затворихме първия месец от началото на кампанията, събраните данни за 201 хиляди подписа до момента са само от пунктовете, в които са доброволците на "Възраждане", уточни Деян Николов. В бройката не влизали подписи, набирани от граждански организации, от българи в чужбина и др. Скоростта е около 50 хиляди подписа на седмица, ако успеем с това темпо в рамките на три месеца, какъвто е законовият срок, ще надхвърлим 500 хиляди подписа, каквато е и целта ни, посочи говорителят на ИК. Той отчете, че интересът е много голям и си личало, че народът иска да упражни правото си на глас по този изключително важен въпрос за България.
От ИК алармираха за посегателство над техни доброволци, които смятат за начало на кампания срещу комитета и опит да се сплашат хората да не участват в подписката за референдума. В продължение на последните няколко седмици има нападение на наши пунктове, в цялата страна има различни провокатори, които се опитват да скъсат, задраскат бланки, да откраднат, обясни Деян Николов. 
Комисията за защита на личните данни започва тази седмица пълна проверка на ИК, как се събират лични данни, като част от политическата атака срещу нас, каза още говорителят на Инициативния комитет. Николов подчерта, че всичко около подписката е законно, вземат се и допълнителни мерки, за да бъдат защитени личните данни на хората. За случаите на провокации е уведомена полицията. Ще направим всичко възможно въпросните лица да си понесат отговорността и да им бъдат повдигнати обвинения, до момента нямаме информация дали прокуратурата се занимава с някои от случаите, подчерта Деян Николов.
По думите на председателя на ИК Виктор Папазов България не трябва да влиза в еврозоната, защото отказът от национална валута е отказ от национален суверенитет.
Според Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление предложение до Народното събрание за произвеждане на национален референдум може да бъде направено от инициативен комитет на граждани с избирателни права, събрал не по-малко от 200 000 подписа. Парламентът задължително приема решение да се проведе допитване, когато това е поискано от инициативен комитет с подписка, съдържаща подписите на не по-малко от 400 000 български граждани с избирателни права и не противоречи на предвидените в закона ограничения.